ÜNNEPI ÉTELEK
Márton napi sült libacomb
2 db libacombot amelyeken a bőrt rajta hagyjuk, besózzuk,lábasba tesszük fokhagymát és lefedve puhára pároljuk. Ha megpuhult a húst zsírjára sütjük a bőrét bevagdossuk, sütés előtt a nem bőrös részét kevés magyaros fűszerrel izesithetjük. Forró sütőben ropogósra sütjük. Párolt savanyúkáposztával és resztelt burgonyával tálaljuk.
Párolt savanyúkáposzta
0.5 kg savanyúkáposztát levéből kinyomkodjuk, ha nagyon sós mossuk ki. Megvagdoshatjuk 2-3 helyen, hogy ne legyen annyira szálas. Zsírban kicsit piritjuk, majd puhára pároljuk.Izesíteni lehet pár cikk almával,ha nagyon savanyú kevés cukorral. Párolásnál használhatunk egy kis fehér bort is.
Resztelt burgonya
1 kg burgonyát A sós vízben megfőzzünk jól megtörjük. A tört burgonyát evőkanálba nyomkodjuk,hogy ne essen szét, majd egészen kevés zsíradékban mind két oldalát sütjük míg egy pirosas pörzs réteg lesz rajta. Vigyázzunk hogy a kanál formáját ne veszitse el. Más húsféléknél is tálalhatjuk köretként.
Sertéskaraj mézes körtével
ELŐKÉSZÍTÉS:
A húst megmossuk négy szeletre vágjuk, kissé kiveregetjük, sózzuk,borsozzuk. A tököt meghámozzuk, magjait kikaparjuk, húsát fél cm vastag szeletekre vágjuk. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, négybe vágjuk magházukat kiemeljük. A körte húsát cikkekre vágjuk. A körethez a rizst a csomagon olvasható utasítás szerint puhára pároljuk.
ELKÉSZÍTÉS:
A vajat felforrósítjuk egy lábosban, belekeverjük a mézet, és kis színt adunk neki. Hozzáadjuk a sáfrányt, elkeverjük és rátesszük a körtét. Kis lángon, 8-10 perc alatt, egyszer megfordítva roppanósra puhitjuk. Az olaj felét felforrósitjuk,és a húst megsütjük benne. Az olaj másik felén, külön edényben 3 percig pirítjuk a tökszeleteket. Megfordítjuk, rátesszük a gyömbért,és a tököt puhulásig sütjük. Tálaláskor tányérra tesszük a rizst, mellé helyezzük a gyömbéres sütőtökszeleteket, és rá a húst. A tetejére pedig a mézes sáfrányos körtét szedjük, szaftjával együtt.
Gesztenyével töltött pulykarolád
Hozzávalók 4 személyre:
A bundához:
A sütéshez:
Az aszaltgyümölcs-kompóthoz
A húst kiklopfoljuk,sózzuk, borsozzuk. A gesztenyepürét összetörjük. A gesztenyepürét a petrezselyemmel, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd az egész tojásokkal, a tejjel, és annyi zsemlemorzsával összedolgozzuk, hogy jól kenhető krémet kapjunk. A hússzeleteket egyenként megkenjük a gesztenyés töltelékkel, fölgöngyölitjük, hústűvel megtűzzük. A lisztben, a felvert tojásban, majd a kissé összetördelt kukoricapehelyben megforgatjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Konyhai papírkendőre szedjük, majd a kompóttal tálaljuk. A vörösbort összekeverjük 2 dl vízzel és az aszalt gyümölcsökre öntjük.Legalább fél órán át( de akár egy éjjelen át ) áztatjuk. Tálalás előtt felforrósitjuk a bort a gyümölcsökkel, és a hús mellé kináljuk.
Még ünnepibbé tehetjük a tálalást, ha megtisztított burgonyából formával kivágott csillagokat is sütünk hozzá.
Narancsos kacsacombok
4 db kcsacomb, 1 fej hagyma, 1 dl narancslé, 1 teáskanál süritett paradicsompüré, 3 dl olaj, 1 narancs apró kockára vágott héja, zöld petrezselyem
A kacsacombokat besózzuk, majd sütő edénybe helyezzük mellé teszük a hagymát a narancslé felét és 1 dl vízet öntünk alá, fóliával letakarjuk és sütőbe pároljuk. Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát, és szép pirosra sütjük. Közben az összevágott narancshéját kevés vízben pár percig forraljuk leszűrjük és a megmaradt narancsléhez tesszük, valamint a paradicsompürét is hozzákavarjuk, majd hozzá adjuk a sült combokhoz és még pár percig együtt sütjük. Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyem zölddel, és párolt zöldség félékkel tálaljuk.
Aszalt gyümőlcsös pulykamell
Egy fél pulykamell, 20 dkg aszaltszilva, 20 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg cukor, 8 dkg vaj, 1 fej hagyma,só bors, 2 evőkanál almaecet, 3 szem szeggfűszeg
A pulykamellet szét nyitjuk szép nagy szeletté, közepébe felváltva a gyümölcsöket végig rakjuk. A szilvát kimagozzuk, sóval borssal bedörzsöljük, összetekerjük és hústűvel összetüzzük. A hagymával együtt kevés vízet alá öntve, betakarva forró sütőben pároljuk legalább egy fél órát. Olvasszuk meg a vajat, locsoljuk meg vele a húst, kevés kis cukorral a szegfűszeggel és almaecettel szirupot készítünk és azzal is locsolgatjuk a húst szép fényes réteg képződik rajta míg ropogósra sül. A kimaradt aszalt gyümölcsöt a szaftjában átpároljuk. Felszeletelve nagyon mutatós.
töltött pulykamell
80 dkg fillézet pulykamell, 10 dkg gomba, 3 db tojás, 2 zsemle, só, bors, 5 dkg vaj
A pulykemellet felszeleteljük és vékonyan kikloffoljuk. Az ásztatott zsemlét kicsavarjuk, a gombát vajon megfuttatjuk, 2 db tojást keményre megfőzzük, összekockázzuk és gombával együtt a zsemléhez kavarjuk, sóval borssal és az egy tojással összekavarjuk. A tölteléket a hús szeletekbe tesszük összegöngyölitjük hústűvel összetüzzük, majd szép ropogósra sütjük. Kicsit hülni hagyjuk, majd kiszedjük a hústűket, felszeleteljük burgonyapürével aszalt szilvával tálaljuk.
Sült malacpecsenye
2 kg csont nélküli börős malaccomb, 5-6 gerezd fokhagyma, só, bors, köménymag, 5 evőkanál olaj, 2 db citrom
A malachús börét hosszában felvágom majd keresztben is 2 ujjnyi távolságra 1 cm mélyen. A fokhagymát, sóval, borssal az őrölt köménymaggal összekeverem, sütés előtt legalább 1 órával bedörzsölöm a húst a vágatokba is jusson belőle. A sütőedénybe vízet öntünk belerakjuk a húst és forró sütőben hírtelen börét megpirítjuk, majd megfoditjuk, hogy jól átpárolódjon. Visszafordítva a börős részt az olajban elkevert citrom levével locsolgatjuk, így szép ropógósra sütjük. Párolt savanyú káposztával tálaljuk.
Börős sertéskaraj sütése
2 kg csont nélküli börős sertéskaraj, 1 hagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 5 dkg zsír, félcsomag magyaros fűszerkeverék, só, 1 üveg sör, kisdarabka szalonna
A húst befűszerezzük, vigyázzva, hogy a börre ne kerüljön. Beletesszük a tepsíbe börével lefelé mellé rakjuk a hagymát, fokhagymát és alá öntünk egy fél üveg sört pár percig forraljuk, így a böre könnyen vágható lesz, majd megfordítjuk még öntünk alá sört és kevés vízet letakarva puhára pároljuk.Amikor már majdnem kész levesszük a takarást és a szalonnát sörbe mártogatva sütés közben a börős részt többször átkenegetjük így lesz szép ropogós piros. Pezsgős párolt káposztával tálaljuk.
Pezsgős párolt káposzta:
1 kg édes káposzta lila vagy fehér, 1 fej hagyma, 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, só, 5 dkg cukor, evőkanálnyi ecet, 1-2 dl pezsgő
A káposztát és a hagymát vékony csíkokra vágjuk sózzuk. A cukrot a zsíradékon világos sárgára megolvasztjuk, belerakjuk a káposztát rátesszük az ecetet és öntünk rá pezsgőt, puhára pároljuk.
Apró halak sütése
1 kg megtisztitott apró hal, 15 dkg liszt, kávéskanálnyi piros paprika, só kukorica lisztett is használhatunk, ehez nem teszünk paprikát, de ropogósabbra sül. A halakat beirdaljuk ( gerinc mellet bevagdossuk ) sózzuk megforgatjuk a lisztbe és forró olajban ropogósra sütjük.
Busapörkölt
1 kg busa, 1 nagyfej vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, olaj, piros paprika, só, bors, 0,5 dl bor
A hagymát az olajban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fűszereket, paprikát, paradicsomot belehelyezzük a ujjnyi széles szeletekre vágott busát, sózzuk ráöntjük a bort és kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk.
Halpaprikás
1 kg ponty vagy harcsa, 1 fej vöröshagyma, olaj kávéskanálnyi pirospaprika, só, 1 paprika, 1 paradicsom, 2 dl tejföl
A halat szeletekre vágjuk. A hagymát az olajban megdinszteljük belerakjuk a fűszereket, majd a halszeleteket, sózzuk. Lassú tűzőn 1 dl víz hozzáadásával puhára pároljuk ha kész tejföllel tálaljuk.
Ízesített rántott ponty
1 kg ponty, só, apróra vágott kapor, 3 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
A pontyot irdalom (bevagdosom) majd szeletekre vágom sózom.Kicsit hagyom állni a sóban. A felvert tojásokba belekavarom a vágott kaprot. A hal szeleteket megforgatom lisztbe majd a kapros tojásba és a morzsába. Forró olajba készre sütöm. A forró hal szeletek közé szálas kaprot teszek.
Marinált hal
1 l víz, evőkanálnyi ecet, úgyanannyi cukor, 1 babérlevél, 4-5 szem szemes bors, 1 fej karíkára vágott vöröshagyma, 1 kg hal
A halat felszeleteljük besózzuk majd lisztben tojásban zsemlemorzsában megforgatva kisütjük és hülni hagyjuk. A vízet az adalék anyagokkal felforraljuk majd ezt is hülni hagyjuk. Ha mind kettő kihült a rántott halszeleteket az ecetes lébe rakjuk, és onnan tálaljuk.
Tejfeles ponty
1 kg ponty, 0,5 kg burgonya, 2 dl tejföl, mokkáskanálnyi pirospaprika, só, olaj a sütéshez
Héjában megfőzzük a burgonyát a kiolajozott tűzálló tál aljára tesszük, megsózzuk. A ponty szeleteket hírtelen kisütjük és a burgonyára tesszük. A tejfölt a piros paprikával kevés borssal elkeverjük és a hal szeletekre öntjük majd pirosra sütjük.
Tűzdelt töltött ponty
1,5 kg ponty, 0,5 dkg szalonna, 15 dkg apróra vágott gomba, 3 db tojás, 2 dl bor, só, kevés őrölt bors, zöldpetrezselyem, 3-4 dkg liszt, 2 dl tejföl
A halat kifillézzük ( gerincénél felvágjuk és kiszedjük a csontokat ) A szalonnát vékony csíkokra vágva a hal húsába spékeljük.1 dl tejfölt a liszttel símára kavarunk felforraljuk, hogy besürűsödjön majd hozzátesszük a gombát és a fűszereket.Ráhelyezzük az egyik halfilére, utána beboritjuk a másik filével és hús tűvel össze szurjuk. Kiolajozott tepsíbe rakjuk aláöntjük a bort, és puhára pároljuk. A megmaradt tejföllel borral kevés cukorral 2 tojással mártást készítünk kis lángon beforraljuk majd ráöntjük a halra kevés mustárral is ízesithetjük a mártást.
Pulykamell citrusmártással
A körethez és a mártáshoz:
Előkészítés:
A húst leöblitjük, fél órára besózzuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát gerezdekre, a fokhagymát és a szalonnát csíkokra vágjuk.
Elkészítés:
Lefejtjük a húsról a bőrt, tetejét hosszanti írányban, a rostokkal párhuzamosan 4-5 csíkban mélyen bevagdossuk. Belenyomkodjuk a szalonna és a fokhagymacsíkokat, visszaterítjük a lefejtett bőrt, sonkaszerűen megkötözzük. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. Mélyebb sütőedénybe fektetjük a pulykamellet, borsozzuk mellé teszük a hagymagerezdeket és a kimaradt szalonna, fokhagymacsíkokat. Meglocsoljuk az olajjal, aláöntjük a bort, lefedjük és sütőben, saját levével locsolgatva puhára pároljuk ( kb 1,5 óra ) végül fedetlenül további 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A citromot 2 narancsot megsíkálunk, burgonyahámozóval vékonyan meghámozunk, héjukat vékony csíkokra vágjuk. Forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, hideg vízbe szedjük, majd leszűrjük. A citromot ezt a 2 meghámozott narancsot és még kettőt félbevágunk, levüket kinyomjuk átszűrjük. A maradék 4 narancsot meghámozzuk, felkarikázzuk ( a közben kifolyt lét a többihez adjuk )
A mártáshoz a pecsenyelét zsírtalanítjuk, leszűrjük.Kisebb lábasban a vajjal világosbarnára pirítjuk a cukrot, hozzáöntjük a citrom, narancs és pecsenyelét, végül a vörösbor felét, és erős tűzön 10 percig forraljuk. A maradék borban elkeverjük az étkezési keményítőt a mártáshoz adjuk éppen csak sűrűsödésig forraljuk ( 1 perc ). Beletsszük az előfőzött citrom és narancshéjcsíkokat, sózzuk, borsozzuk, csipet chiliporral ízesitjük összeforrósitjuk. Melegen tartjuk.
Lehántjuk a húsról a zsineget, nem túl vékonyan felszeleteljük, salátalevelekkel díszített tálra rendezzük néhány narancsszelettel díszítjük, a maradékot külön tálon, a mártást mélyebb tálkába szedve forrón kináljuk. Burgonyapüré illik hozzá.
Rózsaszinűre sütött borsos kacsamell
Hozzávalók
4 kacsamell (60-80 dkg)
1 ek mustár
2 dl tejszín
A körethez
60 dkg burgonya
1 ek vágott petrezselyem
4 dkg vaj
40 dkg brokkoli
20 dkg sárgarépa
1 piros húsú paprika
1 narancs
Előkészítés
A kacsamelleket megmossuk, besózzuk. A sütőt a legkisebb fokozatra előmelegítjü. (60 C-fok)
Elkészítés
A húst bőrével lefele serpenyőbe tesszük. Kíméletesen pirosra sütjük a bőrét, kisütjük a zsírját. Megfordítjuk a húst, és 2-3 percen át ezt az oldalát is sütjük. Tepsíbe áttesszük, és a sütőben kb 60 percig sütjük. Amikor eltelt az ídő, kivesszük, kiemeljük a szaftból, és a bőrét serpenyőben pár perc alatt roppanósra sütjük.
A körethez megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket. A burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszürjük és petrezselymes vajon átforgatjuk. A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, kevés sós vízben megfőzzük. A répát is meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk és megpároljuk. Összekeverjük a brokkolit és a répákat sózzuk borsozzuk. A paprikát is feldaraboljuk és kevés vajon megpirítjuk. A hús pecsenyelevét zsírtalanitjuk. Kivesszük a léből 2-3 evőkanálnyit, azon megpirítjuk kicsit a mustárt, megszórjuk borssal majd ráöntjük a maradék levet. Kiméletesen 6-8 percig főzzük, majd beleöntjük a tejszínt, és összeforraljuk. Tálaláskor tányérra tesszük a burgonyát a zöldségeket, mellé helyezzük a felvágott húst, mártást öntünk mellé, és pár gerezd naranccsal díszítjü.
Narancsos sertésszelet
Hozzávalók:
40 dkg burgonya
2 narancs
4 ek olívaolaj
4 szelet csontos sertéskaraj (20dkg/db)
1 tasak vadasalap
3 ek méz
1 ek tejföl
1 tk. száritott rozmaring
Előkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Sós vízben puhára főzzük. Az egyik narancs levét kicsavarjuk, a másik narancsot vastagon meghámozzuk, és felszeleteljük.
Elkészítés:
Serpenyőben felforrósítunk 2 ek olajat és a húsok mindkét oldalát 3-3 percig sütjük benne, sóval borssal ízesítjük. Kivesszük a húst a serpenyőt lehúzzuk a tűzről. A visszamaradt olajhoz öntünk 3,5 dl vízet, a narancslevet, és belekeverjük a vadasalapot. Kevergetve felforraljuk. A mézzel a tejföllel ízesitjük, és egyet forralunk rajta. A burgonyát leszűrjük alaposan lecsepegtetjük. Felforrósítjuk a maradék olajat, megpirítjuk benne a krumplit, és megszórjuk rozmaringgal. A húst a krumplival és a narancsos mártással kínáljuk. Kínálhatunk a hús mellé kínai citrommártást is.( a receptje külön )
Kínai citrommártás
Hozzávalók:
1/2 dl citromlé
1 dl tyúkhúsleves, kockából
1 ek méz
1 ek cukor
1 mk gyömbérpor
1 ek étkezési keményítő
2 szál újhagyma
Elkészítés:
A citromlevet a húslevessel fél dl vízzel, a mézzel, a cukorral és a gyömbérporral kis lábasban összekeverjük. Addig melegítjük amig a cukor felolvad. A lángot nagyobbra állitjuk a keveréket felforraljuk majd 1 evőkanálnyi vízzel simára kevert keményítővel besűritjük, megsózzuk. A tűzről levéve a felszeletelt hagymát belekeverjük.