Desszertek
Őszibarackos joghurtpuding
Az őszibaracknak lehúzzuk a héját és leturmixoljuk. Hozzákeverjük a joghurtot édesítőszert. A citrom és a narancs levét felhevítjük, a tűzről levesszük, hozzáadjuk a hideg vízben áztatott zselatint, majd addig keverjük, amig feloldódik. Kicsit hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a krémmel. Végül tálkákba adagoljuk és néhány órára hűtőbe tesszük. Tetejét gyümölcsdarabokkal díszítjük.
Szezámmagos keksz
A hozzávalókat sima tésztává összekeverjük. A masszát nyomózsákba töltjük és sütőpapírral kibélelt tepsibe, egymástól kellő távolságra mogyóronyi halmokba nyomjuk. Szezámmaggal meghintjük és sütőben körülbelül 10-12 perc alatt ( gáztűzhely 3-as fokozat )megsütjük. Végül a kihűlt korongokat kettesével a lekvárral összeragasztjuk.
Gyümölcsös falatkák (6 db)
A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedjük és lisztezett deszkán kinyújtjuk két 20+30 cm-es lapra. Az egyiket sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, vékonyan megkenjük tojásfehérjével. A másikat 6 db 10+10 cm-es négyzetre vágjuk, közepüket 6 cm-es átméréjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és szorosan egymás mellé az alsó lapra fektetjük. Tetejüket megkenjük tojássárgájával sütőben 10-15 percig sütjük. A tejből pudingporból édesítőszerrel elkészitjük pudingot. A kihűlt pudingot a tészta üregeibe simitjuk és a tetejükre rendezzük a gyümölcsöket. Citromfűlevélkékkel díszitjük.
Gyümölcsgaluska
Az almát kimagozzuk megdaráljuk vagy apró kockákra aprítjuk. Két egész tojást édesítőszert és zsemlemorzsát adunk hozzá. Ha az összedolgozás után ragadósnak mutatkozik, kevés lisztet is tegyünk bele. A tejet a vaníliarúddal felforraljuk, és a gyümölcsmasszából kiskanállal galuskát szaggatunk bele. Ha a galuska megfőt, a tejet leszűrjük. Két tojássárgájával, állandó keverés mellett buggyanásig főzzük. Miután lehűlt, hozzákeverjük a két felvert tojásfehérjét és a sodóba tesszük a gyümölcsgaluskát is. Hidegen tálaljuk.
Fahéjas alma
Az almákat meghámozzuk magházukat kivájjuk, a tetejüket levágjuk, de nem vágjuk át az aljukat. A narancs héját finomra reszeljük, a levét kinyomjuk. A narancshéjat az almákba tesszük, a magház helyére ,és mindegyik tetejére egy-egy fahéjrudacskát helyezünk. Az almákat egy edényben gőz fölé tesszük, és lefedve körülbelül 8 percig főzzük. A mártáshoz a joghurtot, a narancslét, az őrölt fahéjat kevés édesítőszerrel habosra keverjük. A kész almákat tányérokra rakjuk és a narancsmártással leöntjük.
Gyümölcskenyér
A glukonont a tojással jól kikeverjük, hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet, majd az apróra vágott dióbelet, mazsolát az almát. Jól kikent őzgerincformában lassan sütjük. A megsült tésztát a lekapcsolt, nyitott ajtajú sütőben hagyjuk kihűlni és csak másnap szeleteljük. ( Az almát ajánlatos lisztbe forgatni, akkor nem süllyed le.)
Sajttekercs gyümölccsel
A sajtot forró vízben megolvasztjuk, alufóliára tesszük, és vékonyra kinyújtjuk. A túrót, kefirt, a citromlevet, az édesítőszert és pici sót tálba tesszük, hozzáadjuk a kockára vágott gyümölcsöt, és jól elkeverjük. Egyenletesen rákenjük a kinyújtott sajtra, feltekerjük, hűtőben fagyasztjuk, majd felszeleteljük.
Citromhab kivivel
A citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A keményítőt simára keverjük a tojássárgájával, kevés hideg tejjel. A maradék tejet a citromhéjjal felforraljuk, majd édesítjük. A kikevert keményítőt hozzáöntjük, és kevergetve egyet forralunk rajta. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a forró krémbe keverjük. Felforraljuk, beletesszük a citromlevet. A krémet négy megvizezett formába öntjük, hideg helyre tesszük. A kivit meghámozzuk, összezuzzuk, édesitjük összetört édesítőszerrel. A citromhabot a tányér közepére tesszük, és köré öntjük a kivipürét.
Sós rudak
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, összedolgozzuk a tejföllel, tojássárgájával,sóval. Ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egy tojást felverünk, a tésztát bekenjük vele, csipet köménymaggal, sóval meghintjük. Keskeny, hosszú csíkokra vágjuk, sütjük.
Túrótorta
A túrót áttörjük, összekeverjük a felvert tojásokkal. Hozzáadjuk a citromhéjat, sót, édesítőt, a búzadarát, a lereszelt almát, a befőtt levét és a kimagozott, apróra vágott befőttet, végül belecsurgatjuk az olvasztott, de már nem meleg margarint. Alaposan összekeverjük, és belesimítjuk egy kikent és búzadarával megszórt, mély tálba. Folpack fóliával lefedjük és a legerősebb fokozaton 12-14 percig pároljuk. Közben egyszer-kétszer megfordítjuk a tálat. A párolási idő letelte után még 10 percig állni hagyjuk, és ha teljesen kihűlt, akkor borítjuk tálra.
Kókuszos torta
A 6 tojásfehérjét keményre verjük, majd óvatosan belekeverjük a kókuszreszeléket, a réteslisztet egy kávéskanálnyi szalalkálit és ízlés szerint folyékony édesítőszert. A tésztát margarinnal kikent, kilisztezett kerek tortaformába öntjük és elegyengetjük. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A kihűlt tésztára ráöntjük a keményre főzött karamellpudingot ( a pudinghoz kevés margarint is keverhetünk ). Végül a pár csepp olajjal felolvasztott csokoládéval leöntjük. Díszítésképpen a tetejére kókuszreszeléket szórhatunk.
Cseresznyetorta ( 12 szelet )
A tésztához:
A töltelékhez:
A tésztához valókat annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, majd egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe. Másnap kibélelünk vele egy nagy tortaformát, kb. 2 ujjnyi pereme is legyen. A tésztát villával megszurkáljuk és forró sütőben félig megsütjük. Ezután zsemlemorzsával megszórjuk, ráterítjük a kimagozott cseresznyét és bevonjuk a kevés vízzel felmelegített lekvárral. Visszatoljuk a formát a sütőbe, és addig sütjük, amíg a tészta szép piros lesz. A formában hagyjuk kihűlni.
Tiroli krémes
A tésztához:
A krémhez:
A tetejére: porcukor
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk majd a cukorral, a tojással a szalalkálival, a vaniliás cukorral és annyi hideg tejjel gyúrjuk össze, hogy közepesen kemény jól nyújtható tészta legyen belőle. Ezután 3 részre osztjuk, és egyenként közepes tepsi nagyságúra kinyújtjuk. A tepsi hátoldalán előmelegített sütőben, nagyjából közepes lánggal (kb 170 C ) egyenként kb 12 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk. A tojássárgáját a cukorral, a vaniliás cukorral, a liszttel és 2 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk a lisztes keveréket beleöntjük habverővel kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük.A tojásfehérjét kemény habbá verjük a forró krémet apránként beleforgatjuk. Megvárjuk amig langyosra hűl. A krém felét az egyik tésztára kenjük a másik tésztalapot ráfektetjük. A Maradék krémet rásimítjuk az utólsó ( legszebb )tésztát rárakjuk. Végül a tetejét porcukorral behintjük. Néhány órán át pihentetni kell, mire a tészta annyira megpuhul, hogy szeletelhető lesz.
Bajor palacsinta
10 dkg vajat simára kavarunk 3 tojássárgájával. Hozzávegyítünk kanalanként és felváltva 3 dl tejet és 2 dl lisztet. Végül 1 csomag vaniliás cukrot adunk hozzá és a 3 tojás kemény habbá vert fehérjét. Vajjal kikent palacsintasütőben 4 lapot sütünk belőle. A lapokat megkenjük baracklekvárral, egymásra tesszük, tetejét megkenjük vajjal, meghintjük cukorral és néhány percig a sütőben sütjük.
Sütőtök sülve
A cikkekre vágott tököt vékonyan megszórjuk örőlt fahéjjal, majd a tetejét megkenjük mézzel és úgy sütjük.
Csillagtök palacsintatésztában
1 nagyobb csillagtököt /patiszon/ meghámozzuk húsát kisujjnyi szeletekre vágjuk, vaniliás fahéjas porcukorban megforgatjuk, majd állni hagyjuk. Sürű palacsinta tésztát készitünk majd ebbe belemártjuk, és forró olajban pirosra sütjük. Még forrón ismét megforgatjuka vaniliás fahéja porcukorban.
Elefánt könycsepp
6 db tojás 6 evőkanál porcukor, 3-4 kanál kakaópor, 2 evőkanál liszt, 1/2 sütőpor
6 tojást 6 evőkanál porcukrot habosra verünk, hozzáadjuk 3-4 evőkanál kakaót, és a 2 evőkanál lisztet és a 1/2 sütőport. Kivajazott, lisztezett tepsibe sütjük ( lehet sütőpapírral is ). Sütés után vízes konyharuhára feltekerjük.
TÖLTELÉK:
1/2 l tejjet 3 evőkanál lisztett összefőzönk 1 rámamargarint 15 dkg porcukorral habosra keverünk és a kihült krémhez adjuk.
A tésztát megszabaditjuk ( kitekerjük ) a konyharuhából és megkenjük a tésztát. A közepébe banánt teszünk és így feltekerjük. Tetejét csokimázzal , vagy porcukorral bekenjük.
Kókuszkocka
30 dkg liszt, 20 dkg cukor, 5 dkg margarin, 1 tojás, 2 evőkanál méz, 1 sütőpor, 2 dl tej
A mázhoz
20 dkg margarin, 5 evőkanál cukor, 3 evőkanál kakaó, 5 evőkanál tej, 20 dkg kokuszreszelék
A cukrot margarint a tojást és a mézet kikeverjük majd hozzáadjuk a sütőporral összekavart lisztett, tepsíbe öntjük és lassú tűznél megsütjük. Kockákra vágjuk, hagyjuk kihülni elkészitjük a mázat, a margarint felolvasztjuk, hozzákeverjük a cukrot és a kakaót és a tejet. Felforraljuk simára keverjük kicsit hagyjuk hülni, majd a kockákat mázba forgatjuk utána a kókuszreszelékben is megforgatjuk.
Madártejszelet
Hozzávalók a tésztához:
A tetejére:
A krémhez
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.Belekeverjük a sütőporos lisztet, és sütőpapiros tepsiben 180C°-ra előmelegitett sütőben kb 10-14 perc alatt megsütjük, tejből sürű krémet főzzűnk ráma porcukorral felhabositjuk, és összekeverjük a kihült krémmel, ezutána tésztára simitjuk. Tetejére kenjük a keményre vert tejszinhabot.