Egytálételek
Lecsós csirkemell
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk karikákra vágjuk. A húst apró csíkokra vágjuk, megsózzuk, forró olajban megsütjük. A hagymából, paprikából, paradicsomból lecsót készítünk. A burgonyát lerakjuk egy tűzálló tálba, ráhalmozzuk a lecsót, majd a húsdarabokat. Meglocsoljuk tejföllel és forró sütőben körülbelül 20 percig sütjük.
Szűzpecsenye zöldségágyon
A húsból 12 karikát vágunk, sózzuk borsozzuk. Amig a zöldségeket elkészitjük, a húst állni hagyjuk. A sárgarépát, burgonyát, cukkinit, paprikát, zellert, újhagymát vékony csíkokra szeljük, és az egészet kicsit megsózzuk, összekeverjük. Négy nagyobb darab alufóliát vékonyan megolajozunk, és a zöldségkeveréket elosztjuka a fóliákra. Mindegyik tetejére helyezünk egy szál petrezselymet. A petrezselyem tetejére rakunk 3-3 karika húst a maradék olajjal megöntözzük, és jól becsomagoljuk.( Én dupla fóliában szoktam készíteni ) Sütőben készre sütjük a fóliában tálaljuk.
Paradicsombatyu vagdalttal
A darált húst a tojással, joghurttal, sóval, borssal jól összekeverjük, és a masszából 4 egyforma ovális fasírtot formálunk. Alufóliát megolajozunk, és a fasírtokat egyenként becsomagoljuk a fóliába.A szétmorzsolt feta sajtot a krémföllel elkeverjük. A felszeletelt paradicsomot hagymát szintén négy megolajozott alufóliára halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk, rákenjük a sajtkrémet, megszórjuk apróra vágott kakukkfűvel, becsomagoljuk és a fasírttal együtt sütőben megsütjük. A paradicsombatyu sütési ideje kevesebb, mint a húsé, ezért később tegyük be a sütőbe.
Sajtos sütőtök
A tököt egyforma nagyságú, kétujjnyi hasábokra vágjuk, a tepsiben egymás mellé rakjuk. A zsemlemorzsát 2 evőkanál olajon megpirítjuk, majd rászórjuk, a tökre. A reszelt sajtot is ráhintjük. A kefirben elkeverjük a borsot, a sót, 1 evőkanál olajon, majd rálocsoljuk a sajtos tök tetejére. A tepsit alufóliával szorosan lefedjük, és közepes lángon körülbelül 25 percig pároljuk. Végül az alufóliát levéve addig pirítjuk, amig csak éppen színesedik.
Sajtos rizses hús
A finomra vágott hagymát az olajban világos barnára pirítjuk beleszórjuk a zúzott fokhagymát, a felkockázott húst. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köménymagot, pirospaprikát, és a sűritett paradicsomot. Liszttel megszórjuk, vízzel felöntjük, puhára pároljuk. Közben az előfőzött rizst puhára főzzük és hozzá keverjük a húshoz. A tejszint is hozzáadjuk. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal.
Töklepény
A sütőtök héját levágjuk, a húsból 6-8 cm-es csíkokat vágunk. Alufóliába becsomagolva sütőben körülbelül 25 percig pároljuk. A mozzarella sajtot kis karikákra szeljük. A paradicsom héját lehúzzuk és kis darabokra vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, kirakjuk a párolt tökdarabokkal, rárakjuk a mozzarella és paradicsomdarabkákat, megszórjuk oregánóval, sóval borssal, és sütőben körülbelül 10 percig sütjük. Forrón megszórjuk a lereszelt ementáli sajttal és azonnal tálaljuk.
Rakott lencse
A lencsét és a héjas burgonyát sós vízben megfőzzük a burgonyát felkarikázzuk. Az apróra vágott hagymát egy evőkanál olajon megfutatjuk, a főtt lencsét hozzáadjuk, néhány percig kevergetjük, sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, az edény aljára egy sor burgonyát terítünk, erre egy sor lencsét, és a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A paradicsompürét a tejszinnel simára keverjük, és a tetejére locsoljuk. Előmelegített, forró sütőben megsütjük.
Töltött karalábé
Az olajban világosra pirítjuk a hagymát, beletesszük az apróra vágott húst és a felkarikázott sárgarépát. Addig kevergetjük, amig puhulni kezd. Sóval borssal és finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.A karalábék belsejét kivájjuk és beletöltjük a tölteléket. A kivájt karalábét egy lábas aljára rakjuk. Rátesszük a töltött karalábékat és annyi vizet öntünk alá, hogy a tölteléket ne érje el. Lefedjük és puhára pároljuk. Kefirrel készült habarással behabarjuk.
Zöldség tojással
Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát a margarinon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, sárgarépát, a gerezdekre vágott paradicsomot, majd az előzetesen kicsit megpirított, kockákra vágott cukkinit. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, felöntjük körülbelül, 2,5 dl vízzel, majd 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ízlés szerint fűszerezzük. A keményítőt 2 evőkanál vízben feloldjuk, az ételhez adjuk, és összeforraljuk. A tojásokat nyolc felé vágjuk, lazán a zöldségekhez keverjük. Forrón tálaljuk.
Tökpaprikás
A tököt meghámozzuk, magját kikaparjuk, húsát felkockázzuk. A gombát közepes cikkekre szeleteljük. A gombát és a tököt összekeverjük, enyhén megsózzuk. A margarint felolvasztjuk, megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd beletesszük a gombás tökkeveréket.Lefedve pároljuk, közben kevergetjük. Rövid főzés után belekeverjük a tejfölt, kefirt, és felforraljuk.
Gombás májpörkölt
A lereszelt vöröshagymát margarinon megfonnyasztjuk, és hozzáadjuk a kockára vágott gombát. Amikor a gomba félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára szelt sertésmájat. Kevés pirospaprikával meghintjük, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel, csipetnyi fokhagymaporral ízesitjük, és körülbelül 1 deci vízet alája öntve puhára pároljuk.
Sült csirkefalatok joghurtmártással
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítés:
1. A meghámozott burgonyákatfélbevágjuk. A cikkekre felaprított hagymát sóval borssal meghintjük 8 darabra szétvágott csirkét sóval őrölt borssal és édes nemes pirospaprikával bedörzsöljük.
2.Az olajat tepsibe öntjük.Beletesszük a húst, a burgonyát, és a hagymát. Előmelegitett sütőben 200 fokon kb 40 percig sütjük.
3. Közben a joghurtot a citromlével simára keverjük és sóval Cayenne-borssal izesitjük. A koriandert kevés kivételével finomra felapritjuk majd a joghurthoz keverjük.
4. A paradicsomot a csrke körül elosztjuk.Sóval borssal megszórjuk és 10-15 percig sütjük. A csirkedarabokat a zöldségekkel együtt tálra szedjük, és petrezselyemzölddel díszitjük. A joghurtos öntetet küön tálkában kináljuk.A citromszeletekkel .