Mézes Mackó

Könnyű és finom ételreceptek neked!

 

 

Egytálételek

 

 

 

Lecsós csirkemell

 

  • 60 dkg csirkemell
  • 60 dkg burgonya
  • 30 dkg zöldpaprika
  • 20 dkg paradicsom
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 3 ek.étolaj
  • só, pirospaprika

 

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk karikákra vágjuk. A húst apró csíkokra vágjuk, megsózzuk, forró olajban megsütjük. A hagymából, paprikából, paradicsomból lecsót készítünk. A burgonyát lerakjuk egy tűzálló tálba, ráhalmozzuk a lecsót, majd a húsdarabokat. Meglocsoljuk tejföllel és forró sütőben körülbelül 20 percig sütjük.

 

 

Szűzpecsenye zöldségágyon

 

  • 60 dkg szűzpecsenye
  • 40 dkg sárgarépa
  • 40 dkg burgonya
  • 40 dkg cukkini
  • 15 dkg zöld húsú paprika
  • 15 dkg piros húsú paprika
  • 10 dkg zeller
  • 1 cs újhagyma
  • 2 ek.étolaj
  • 4 szál petrezselyem
  • só, bors

 

A húsból 12 karikát vágunk, sózzuk borsozzuk. Amig a zöldségeket elkészitjük, a húst állni hagyjuk. A sárgarépát, burgonyát, cukkinit, paprikát, zellert, újhagymát vékony csíkokra szeljük, és az egészet kicsit megsózzuk, összekeverjük. Négy nagyobb darab alufóliát vékonyan megolajozunk, és a zöldségkeveréket elosztjuka a fóliákra. Mindegyik tetejére helyezünk egy szál petrezselymet. A petrezselyem tetejére rakunk 3-3 karika húst a maradék olajjal megöntözzük, és jól becsomagoljuk.( Én dupla fóliában szoktam készíteni ) Sütőben készre sütjük a fóliában tálaljuk.

 

 

Paradicsombatyu vagdalttal

 

  • 15 dkg vöröshagyma
  • 50 dkg darált sertéshús (lehet marhahússal vegyesen)
  • 1 db tojás
  • 1/2 joghurt
  • 40 dkg paradicsom
  • 10 dkg feta sajt
  • 1,5 dl krémföl
  • só, bors, kakukkfű

 

A darált húst a tojással, joghurttal, sóval, borssal jól összekeverjük, és a masszából 4 egyforma ovális fasírtot formálunk. Alufóliát megolajozunk, és a fasírtokat egyenként becsomagoljuk a fóliába.A szétmorzsolt feta sajtot a krémföllel elkeverjük. A felszeletelt paradicsomot hagymát szintén négy megolajozott alufóliára halmozzuk. Sózzuk, borsozzuk, rákenjük a sajtkrémet, megszórjuk apróra vágott kakukkfűvel, becsomagoljuk és a fasírttal együtt sütőben megsütjük. A paradicsombatyu sütési ideje kevesebb, mint a húsé, ezért később tegyük be a sütőbe.

 

 

Sajtos sütőtök

 

  • 1 kg sütőtök
  • 5 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 dl kefir
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • 3 ek.étolaj
  • só, töröt bors

 

A tököt egyforma nagyságú, kétujjnyi hasábokra vágjuk, a tepsiben egymás mellé rakjuk. A zsemlemorzsát 2 evőkanál olajon megpirítjuk, majd rászórjuk, a tökre. A reszelt sajtot is ráhintjük. A kefirben elkeverjük a borsot, a sót, 1 evőkanál olajon, majd rálocsoljuk a sajtos tök tetejére. A tepsit alufóliával szorosan lefedjük, és közepes lángon körülbelül 25 percig pároljuk. Végül az alufóliát levéve addig pirítjuk, amig csak éppen színesedik.

 

f_sajtos_rakott_sutotok.jpg

 

 

Sajtos rizses hús

 

  • 30 dkg sertéscomb
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg rizs
  • 1 ek.étolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk.sűritett paradicsom
  • 1 tk.liszt
  • 2,5 dl víz
  • 3 ek.tejszin
  • 2 dkg reszelt sajt ( sovány )
  • 1 tk.pirospaprika
  • só, bors, őrölt kömény

 

A finomra vágott hagymát az olajban világos barnára pirítjuk beleszórjuk a zúzott fokhagymát, a felkockázott húst. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a köménymagot, pirospaprikát, és a sűritett paradicsomot. Liszttel megszórjuk, vízzel felöntjük, puhára pároljuk. Közben az előfőzött rizst puhára főzzük és hozzá keverjük a húshoz. A tejszint is hozzáadjuk. Tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal.

 

 

Töklepény 

 

  • 60 dkg sütőtök
  • 15 dkg mozzarella sajt
  • 10 dkg paradicsom
  • 4 dkg emántáli sajt
  • 1 ek.étolaj
  • oregánó, só, bors

 

A sütőtök héját levágjuk, a húsból 6-8 cm-es csíkokat vágunk. Alufóliába becsomagolva sütőben körülbelül 25 percig pároljuk. A mozzarella sajtot kis karikákra szeljük. A paradicsom héját lehúzzuk és kis darabokra vágjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, kirakjuk a párolt tökdarabokkal, rárakjuk a mozzarella és paradicsomdarabkákat, megszórjuk oregánóval, sóval borssal, és sütőben körülbelül 10 percig sütjük. Forrón megszórjuk a lereszelt ementáli sajttal és azonnal tálaljuk.

 

 

Rakott lencse

 

  • 40 dkg burgonya
  • 20 dkg lencse
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek.étolaj
  • 2 dkg paradicsompüré
  • 1 dkg zsemlemorzsa
  • só, bors

 

A lencsét és a héjas burgonyát sós vízben megfőzzük a burgonyát felkarikázzuk. Az apróra vágott hagymát egy evőkanál olajon megfutatjuk, a főtt lencsét hozzáadjuk, néhány percig kevergetjük, sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, az edény aljára egy sor burgonyát terítünk, erre egy sor lencsét, és a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. A paradicsompürét a tejszinnel simára keverjük, és a tetejére locsoljuk. Előmelegített, forró sütőben megsütjük.

 

 

Töltött karalábé

 

  • 8 db zsenge karalábé ( kb 1 kg )
  • 20 dkg csirkehús
  • 20 dkg sárgarépa
  • 2 dkg finomra vágott vöröshagyma
  • 2 dkg liszt
  • 2 dl kefir
  • 4 ek.étolaj
  • só, bors, finomra vágott petrezselyem

 

Az olajban világosra pirítjuk a hagymát, beletesszük az apróra vágott húst és a felkarikázott sárgarépát. Addig kevergetjük, amig puhulni kezd. Sóval borssal és finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük.A karalábék belsejét kivájjuk és beletöltjük a tölteléket. A kivájt karalábét egy lábas aljára rakjuk. Rátesszük a töltött karalábékat és annyi vizet öntünk alá, hogy a tölteléket ne érje el. Lefedjük és puhára pároljuk. Kefirrel készült habarással behabarjuk.

 

tlttt_1.jpg

 

 

Zöldség tojással

 

  • 6 db tojás keményre főzve
  • 4 dkg margarin
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 15 dkg zöldpaprika
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg cukkini
  • 15 dkg paradicsom
  • 1 db húsleveskocka
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 1,5 dkg étkezési keményítő
  • só, bors, majoránna, pirospaprika, kakukkfű

 

Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát a margarinon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, sárgarépát, a gerezdekre vágott paradicsomot, majd az előzetesen kicsit megpirított, kockákra vágott cukkinit. Belemorzsoljuk a húsleveskockát, felöntjük körülbelül, 2,5 dl vízzel, majd 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ízlés szerint fűszerezzük. A keményítőt 2 evőkanál vízben feloldjuk, az ételhez adjuk, és összeforraljuk. A tojásokat nyolc felé vágjuk, lazán a zöldségekhez keverjük. Forrón tálaljuk.

 

imagesca4ev23w.jpg

 

 

Tökpaprikás

 

  • 1 kg zsenge tök
  • 30 dkg gomba
  • 8 dkg vöröshagyma
  • 4 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl kefir
  • só, pirospaprika

 

A tököt meghámozzuk, magját kikaparjuk, húsát felkockázzuk. A gombát közepes cikkekre szeleteljük. A gombát és a tököt összekeverjük, enyhén megsózzuk. A margarint felolvasztjuk, megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, majd beletesszük a gombás tökkeveréket.Lefedve pároljuk, közben kevergetjük. Rövid főzés után belekeverjük a tejfölt, kefirt, és felforraljuk.

 

2010_07_1620036.jpg

 

 

 

Gombás májpörkölt

 

  • 20 dkg gomba
  • 40 dkg sertésmáj
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 4 dkg margarin
  • só, bors, paprika, petrezselyem, fokhagymapor

 

A lereszelt vöröshagymát margarinon megfonnyasztjuk, és hozzáadjuk a kockára vágott gombát. Amikor a gomba félig megpuhult, hozzáadjuk a kockára szelt sertésmájat. Kevés pirospaprikával meghintjük, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel, csipetnyi fokhagymaporral ízesitjük, és körülbelül 1 deci vízet alája öntve puhára pároljuk.

 

dsc00021.jpg

 

 Sült csirkefalatok joghurtmártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50dkg burgonya
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 konyhakész csirke kb 1,4kg
  • édesnemes pirospaprika
  • 5dl joghurt
  • 1 kisebb citrom leve 
  • cayenne-bors
  • 1csokor koriander
  • 12koktél-vagy apró paradicsom
  • diszitéshez citrom szeletek és petrezselyemzöld
  • kb 1/2 olaj
  • őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A meghámozott burgonyákatfélbevágjuk. A cikkekre felaprított hagymát sóval borssal meghintjük 8 darabra szétvágott csirkét sóval őrölt borssal és édes nemes pirospaprikával bedörzsöljük.

2.Az olajat tepsibe öntjük.Beletesszük a húst, a burgonyát, és a hagymát. Előmelegitett sütőben 200 fokon kb 40 percig sütjük.

3. Közben a joghurtot a citromlével simára keverjük és sóval Cayenne-borssal izesitjük. A koriandert kevés kivételével finomra felapritjuk majd a joghurthoz keverjük.

4. A paradicsomot a csrke körül elosztjuk.Sóval borssal megszórjuk és 10-15 percig sütjük. A csirkedarabokat a zöldségekkel együtt tálra szedjük, és petrezselyemzölddel díszitjük. A joghurtos öntetet küön tálkában kináljuk.A citromszeletekkel .

 

 hus.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 3
Heti: 17
Havi: 65
Össz.: 55 169

Látogatottság növelés
Oldal: Egytálételek
Mézes Mackó - © 2008 - 2024 - mezesmacko.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »