Mézes Mackó

Könnyű és finom ételreceptek neked!

 

 

Előételek

 

Sajttal töltött burgonya

 

  Egyforma szép burgonyát meghámozzunk, minden személyre kettőt számitva, azután egymás mellé rakjuk és puhára főzzük, de nem annyira, hogy széjjelföjjön. Ezután a felső végét levágjuk s a burgonyát kivájjuk. A belét borssal, sóval, vajjal, reszelt sajttal tejföllel és tojássárgával elkavarjuk öt burgonyára egy sárgát a egy kanál tejfölt számitva s megtültjük vele. Miután a burgonya tetejét visszaillesztjük, az egészet leöntjük forró vajjal és forró sütőben megsütjük. Tálaláskor a tetejére is hintünk sajtot. A burgonya alsó végét vágjuk laposra, hogy szépen megálljon s úgy süljön. 

Sajtos gomba

Négy tojás fehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverünk ötven deka reszelt sajtot, sót és borsot. A keverékből apró golyókat formálunk és öt percig forró, bő zsírban megsütjük. Itatós papirra rakjuk, hogy a zsírja lecsöpögjön s tálaláskor meghintjük sajttal. Pirított zsemleszeleteket adunk hozzá.

Hídeg töltött tojás

Négy vagy öt főt tojást hosszában kettévágunk, a sárgáját kiszedjük, vajjal, sóval, vagdalt sonkával, elkeverjük, megtöltjük vele a féltojásokat és zöld salátára helyezzük. Igen jó előétel vacsora.

 

 

Hússajt

Néhány keményre főtt tojássárgáját tálba tesszük és elkeverjük néhány kanál finom olajjal, egy kanál mustárral, kevés ecettel, sóval, és borssal. A kemény tojás fehérjét sült vagy főt húsmaradékkal és sonkával finomra vágva, a fenti majonézzal összekeverjük. Nem szabad a keveréknek lágynak lenni, hanem olyan keménynek hogy összenyomható legyen. Ha jól összeállt, fatányérral betakarjuk és kővel vagy vasalóval lenyomjuk. Ha másnap tálaljuk, szépen lehet diszíteni keményre főt tojással, céklával és aszpikkal. Nem csak előételnek, de vacsorának is való, sült krumplit és vajat adva hozzá.

 

Töltött palacsinta

 

Szép vékony palacsinta-lapokat sütünk, melyeket külön rakunk egy deszkára, míg a töltelék elkészül. Sós vízben főt velőt szitán átnyomunk, borsot és kevés tejfölt adva hozzá. Apróra vágott sonkát szintén összekeverünk kevés tejföllel. Vajjal kikent tálba egy lapot rakunk a palacsintából, kenjünk rá sonkát, ezután ismét egy réteg palacsinta jő és erre a velő, így tovább rétegenként, tetszés szerinti magasságban. A tetejét tejföllel leöntjük, sütőben átmelegítjük.

 

 

 

Kevert étel

Ez is maradékból készül. Apróra vágott szalonát vagy vajat hagymával párolunk, aztán főt, hámozott és lehűlt burgonyát vékonyra vágva beleaprítunk, valamint sót és köménymagot is. Míg a burgonya fő, néha meg kell keverni, hogy oda ne égjen. Ezalatt maradék főt húst, pecsenye vagy baromfi - maradékot sonkával és zöld petrezselyemmel összemetélünk. Tálaláskor tejfölt adunk a burgonyára, sűrűn meghintjük a vagdalt hússal és metélő-hagymával. Retekkel vagy egyébbel díszítve előételnek, vagy sülthöz mellékételnek adjuk.

 

 

Sajtos előétel

 

Ha egész tojást fél deci tejben habverővel verünk, hogy jól elvegyüljön, tetszés szerint sót és borsot adunk hozzá, aztán tíz deka vajat mély lábasban olvasztunk, hat deka reszelt sajtot adunk bele, a habart tojást beleöntjük és habverővel addig verjük a tűz fölöt, amig sűrű lett. Aztán elhúzzuk a tűztől, tovább verjük két percig és kerek tálon kúpalakban fölhalmozzuk, ezalatt két zsemlét szeletekre vágunk, félholdakat szúrunk belőle és forró vajban kisütjük. A tál szélére körülrakjuk és az étel tetejét meg a holdacskák közeit rántott zöld petrezselyemmel díszítjük.

 

 

Sonkás- kotlett

 

Negyven deka sovány, megfőt finom sonkát a húsvágó-gépen kétszer átsajtolunk és egy mozsárban két-három Bechamel-mártással, két tojás sárgájával egy egész tojással jól összetörjük s minthogy a sonka úgy is sós, nem teszünk bele egyebet. Ezután kezünkkel jól összegyúrjuk s szép kis szeleteket, kotletteket formálunk belőle, minden szeletbe egy-egy makarónit teszünk zsemlemorzsában megforgatjuk és forró zsírban világosbarnára kirántjuk. Tálaláskor köralakban elhelyezve, közepén zöld borsóval diszítve tálaljuk föl.

 

 

Burgonyafelfújt sonkával

  • 20 dkg burgonya
  • 4 egész tojás
  • 4 dkg vaj
  • 25 dkg sonka
  • 4 dkg sajt
  • só, a forma kikenéséhez zsír

Négy dkg vajat habosra keverünk, egyenként hozzáadunk 4 tojássárgáját 20 dkg áttört főtt vagy sült burgonyát és 20 dkg finomra vágott főtt sonkát, végül a tojások keményre vert habját. Kikent formában 40 percig gőzben főzzük, vagy sütjük. Tálaláskor leöntjük 4 dkg olvasztott vajjal, és megszórjuk 4 dkg reszelt sajttal vagy apróra vágott sonkával.

 

Zsemlefelfújt

  • 4 db zsemle
  • 10 dkg vaj
  • 4 egész tojás
  • 1 kanál zsemlemorzsa
  • 3 dl tej
  • só tejfölmártás, zsír a forma kikenéséhez

A másnapos zsemlék alsó kemény héját lereszeljük, a zsemléket tejben megáztatjuk, utána kicsavarjuk és villával széttörjük. A vajat habosra keverjük a tojássárgákkal. Hozzáadjuk az áztatott zsemlét, 1 kanál morzsát, sót és végül a tojások keményre vert habját. Kikent formában 50 percig gőzben főzzük. Utána 10 percig fedő nélkül sütőben sütjük. Tálba kiboritva, tejfölmártással leöntjük.

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 3
Heti: 14
Havi: 62
Össz.: 55 166

Látogatottság növelés
Oldal: Előételek
Mézes Mackó - © 2008 - 2024 - mezesmacko.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »