Mézes Mackó

Könnyű és finom ételreceptek neked!

                  Zöldségételek

 

Parajtekercs ( 6 adag)

  • 6 db tojás
  • 6 dkg light margarin
  • 1 db zsömle
  • 12 dkg passzírozott paraj
  • 1 dl energiaszegény tejföl
  • 1 dkg zsemlemorzsa
  • 4 dkg reszelt sajt (tolnai sovány )
  • só, bors

 

A tojássárgáját a margarinnal a tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsömlével a parajjal, tejföllel, zsemlemorzsával, sóval, borssal jól összekeverjük. 4 tojásfehérjét felverünk habnak, és óvatosan a masszához keverjük, amalyet kiolajozott, lisztezett tepsibe öntünk. Sütőben megsütjük. Még melegen rászórjuk a sajtot, feltekerjük és azonnal tálaljuk.

                

     Zöldség-pizzácska 

 

  • 80 dkg padlizsán
  • 15 dkg sárga húsú paprika
  • 20 dkg paradicsom
  • 10 dkg gomba
  • 4 db főt tojásfehérje
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, pici bazsalikom


    A padlizsánt 1 centis szeletekre vágjuk, besózzuk, 30 percig szűrőkanálba téve állni hagyjuk, majd lecsepektetjük. Rácson megsütjük, tűzálló tálban egymás mellé helyezzük őket. A paprikát egészben becsomagoljuk alufóliába, és sütőben mintegy fél óráig sütjük. Amikor kész, kibontjuk, csumáját kivájjuk és felcsíkozzuk. A kockákra vágott paradicsomot összekeverjük a zúzott fokhagymával, bazsalikommal, petrezselyemmel. A padlizsánszeletekre három szelet gombát, néhány csík paprikát, 5-6 kocka tojásfehérjét teszünk. Minden kupacra még egy kanál paradicsomkeveréket halmozunk, és a sütőben 10 percig sütjük.
                              

 

Rizzsel töltött paradicsom

 

  • 8 db közepes paradicsom (kb.70 dkg)
  • 12 dkg gyorsrizs
  • 5 dkg petrezselyemzöld
  • 2 kávéskanál bazsalikon
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál szurokfű
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • só, bors

    A paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket kiszedjük. A megfőt rizst elkeverjük a paradicsomok kivájt húsával, az apróra vágott petrezselyemzölddel, a bazsalikommal az áttört fokhagymával és a szurokfűvel. Hozzáadunk egy evőkanálnyi olivaolajat, sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk. A maradék olaj felével kikenünk egy tűzálló tálat, belerakosgatjuk a kivájt paradicsomokat, megtöltjük a rizses masszával, visszatesszük a kalapjukat, meglocsoljuk az olajjal, és tíz percre előmelegített sütőbe tesszük.

 

 

 Rakott zöldség

 

  • 50 dkg paradicsom
  • 30 dkg padlizsán
  • 30 dkg cukkini
  • 30 dkg sütőtök
  • 3 ek. olaj
  • só, bors, rozmaring, oregánó, kakukkfű, ánizs

A cukkinit, padlizsánt és a sütőtököt meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük. A paradicsom héját lehúzzuk, karikára vágjuk. Olajjal kikent tepsiben vagy tűzálló tálban lerakjuk a zöldségeket. Alulra a sütőtök kerüljön, amit tört ánizzsal hintsünk meg, majd a paradicsom, amelyet oregánóval fűszerezünk. A padlizsán következik, amit kakukkfűvel, és végül a cukkini, amit rozmaringgal szórunk meg, és minden réteget sózunk, borsozunk. A maradék olajjal leöntjük, és először alufóliával lefedve, majd azt levéve körülbelül 1 óráig sütjük.

Káposztagombóc

 

  • 20 dkg kelkáposzta
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg vöröshagyma
  • 1 ek. étolaj
  • só, bors, majoránna

A lereszelt kelkáposztát az apróra vágott hagymával együtt megpirítjuk az olajon. Majoránnával, sóval, borssal fűszerezzük. Amikor kihűlt, összedolgozzuk a beáztatott zsemlével, a tojással és a liszttel. Kisebb gombócokat formálunk belőle ,és sós vízben kifőzzük. Levesbetétnek is kitűnő.

 

 

Zöldséges tészta 

  • 25 dkg széles metélt
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg cukkini
  • 5 dkg kaliforniai paprika
  • 1 cs. újhagyma
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 3 ek. étolaj
  • 8 dkg reszelt sajt
  • só, friss bazsalikom

A tésztát sós vízben megfőzzük. A zöldségeket hasábokra vágjuk, olajon megpíritjuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a kifőtt tésztát, átmelegitjük, majd tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal és apróra vágott bazsalikommal.

 

zoldsegesteszta.jpg

 Zöldséges masnitészta 

  •  25 dkg masnitészta
  • 30 dkg cukkini
  • 15 dkg piros kaliforniai paprika
  • 20 dkg padlizsán
  • 15 dkg paradicsom
  • 5 ek. étolaj
  • só, pirospaprika, bazsalikom

A cukkinit, paprikát, padlizsánt hosszában felszeleteljük, kockákra vágjuk majd kevés olajon megpirítjuk. A meghámozott paradicsomot feldaraboljuk. A zöldségeket , paradicsomot nagy tálba rakjuk, meglocsoljuk 3 evőkanál étolajjal, sózzuk, paprikázzuk, hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot, jól összeforgatjuk, fél órára félretesszük. A tésztát sós vízben ( kevés olajat tegyünk a vízbe )megfőzzük, és a zöldségekhez adjuk. Jól összekeverjük tálaljuk.

 

currys-tejszines-zoldsegragu-masnitesztaval.jpg   

Borsos felfújt káposztából 

  • 80 dkg fejes káposzta
  • 4 tojás
  • 7 dkg liszt
  • 6 dkg sütőmargarin
  • 4 dkg parmezán sajt
  • 1 zöldségleveskocka
  • őrölt fekete bors, só

A kisebb darabokra felszelt káposztát a zöldséglében puhára pároljuk, leszűrjük, majd turmixgéppel pépesítjük. Keverőtálba téve hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, a lereszelt sajt felét és 3 dkg olvasztott margarint. Sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a tojások habbá vert fehérjét, s az egészet egy kivajazott, kilisztezett tűzálló tálba öntjük. Vízzel telt tepsibe állitva 180 fokon fél óráig sütjük. Tálaláskor rászórjuk a sajt másik felét.

 

 

Patisszon-pástétom 

  • 1 kg patisszon
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 2 db kemény tojás
  • 15 dkg sárgarépa
  • 5 dkg majonéz
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl kefir
  • só, fehér bors, csipetnyi currypor, mustár, édesítőszer

A patisszon húsát a sárgarépával együtt darabokra vágva sós vízben puhára főzzük, majd  krumplinyomóval összetörjük. A kockára vágott főtt tojásokat, a reszelt hagymát hozzáadjuk, és a currys tartármártással összekeverjük. Ehhez a majonézt a tejföllel, kefirrel simára dolgozzuk, édesítőszerrel, fehér borssal, sóval ízesítjük, és kevés curryport adunk hozzá a legvégén. Egy napra hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

 

  imagescaryocvz.jpg

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 1
Heti: 19
Havi: 81
Össz.: 54 507

Látogatottság növelés
Oldal: Zöldségételek
Mézes Mackó - © 2008 - 2024 - mezesmacko.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »