Zöldségételek
Parajtekercs ( 6 adag)
A tojássárgáját a margarinnal a tejbe áztatott, majd kinyomkodott zsömlével a parajjal, tejföllel, zsemlemorzsával, sóval, borssal jól összekeverjük. 4 tojásfehérjét felverünk habnak, és óvatosan a masszához keverjük, amalyet kiolajozott, lisztezett tepsibe öntünk. Sütőben megsütjük. Még melegen rászórjuk a sajtot, feltekerjük és azonnal tálaljuk.
Zöldség-pizzácska
Rizzsel töltött paradicsom
Rakott zöldség
A cukkinit, padlizsánt és a sütőtököt meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük. A paradicsom héját lehúzzuk, karikára vágjuk. Olajjal kikent tepsiben vagy tűzálló tálban lerakjuk a zöldségeket. Alulra a sütőtök kerüljön, amit tört ánizzsal hintsünk meg, majd a paradicsom, amelyet oregánóval fűszerezünk. A padlizsán következik, amit kakukkfűvel, és végül a cukkini, amit rozmaringgal szórunk meg, és minden réteget sózunk, borsozunk. A maradék olajjal leöntjük, és először alufóliával lefedve, majd azt levéve körülbelül 1 óráig sütjük.
Káposztagombóc
A lereszelt kelkáposztát az apróra vágott hagymával együtt megpirítjuk az olajon. Majoránnával, sóval, borssal fűszerezzük. Amikor kihűlt, összedolgozzuk a beáztatott zsemlével, a tojással és a liszttel. Kisebb gombócokat formálunk belőle ,és sós vízben kifőzzük. Levesbetétnek is kitűnő.
Zöldséges tészta
A tésztát sós vízben megfőzzük. A zöldségeket hasábokra vágjuk, olajon megpíritjuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a kifőtt tésztát, átmelegitjük, majd tálaláskor megszórjuk reszelt sajttal és apróra vágott bazsalikommal.
Zöldséges masnitészta
A cukkinit, paprikát, padlizsánt hosszában felszeleteljük, kockákra vágjuk majd kevés olajon megpirítjuk. A meghámozott paradicsomot feldaraboljuk. A zöldségeket , paradicsomot nagy tálba rakjuk, meglocsoljuk 3 evőkanál étolajjal, sózzuk, paprikázzuk, hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot, jól összeforgatjuk, fél órára félretesszük. A tésztát sós vízben ( kevés olajat tegyünk a vízbe )megfőzzük, és a zöldségekhez adjuk. Jól összekeverjük tálaljuk.
Borsos felfújt káposztából
A kisebb darabokra felszelt káposztát a zöldséglében puhára pároljuk, leszűrjük, majd turmixgéppel pépesítjük. Keverőtálba téve hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, a lereszelt sajt felét és 3 dkg olvasztott margarint. Sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a tojások habbá vert fehérjét, s az egészet egy kivajazott, kilisztezett tűzálló tálba öntjük. Vízzel telt tepsibe állitva 180 fokon fél óráig sütjük. Tálaláskor rászórjuk a sajt másik felét.
Patisszon-pástétom
A patisszon húsát a sárgarépával együtt darabokra vágva sós vízben puhára főzzük, majd krumplinyomóval összetörjük. A kockára vágott főtt tojásokat, a reszelt hagymát hozzáadjuk, és a currys tartármártással összekeverjük. Ehhez a majonézt a tejföllel, kefirrel simára dolgozzuk, édesítőszerrel, fehér borssal, sóval ízesítjük, és kevés curryport adunk hozzá a legvégén. Egy napra hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.