Főétel
Göngyölt csirkecomb
A csirkecombot kicsontozzuk ( bőrét lehúzzuk) , sózzuk borsozzuk. A húsra rárakjuk a sonkát, a fokhagymás sajtot. Feltekerjük, olajozott fóliába csomagoljuk,majd tepsibe téve sütőben megsütjük. Salátával párolt rizzsel fogyasztjuk.
Gombás marhatokány
A húst csíkokra vágjuk, és az olajon kicsit elősütjük, majd hozzátesszük a sűritett paradicsomot, sót, borsot. Kevés vízzel felöntjük, és félig puhára pároljuk. Ezután hozzátesszük a felszeletelt gombát, valamint az összevágot petrezselymet. Megpirítjuk, ha szükséges, kevés folyadékkal felöntjük, puhára pároljuk.
Narancsos almás csirke
A húst lebőrözzük, ételízesítővel bedörzsöljük, majd egy kevés vízen puhára pároljuk. A megpuhult húst kicsontozzuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és a kimargarinozott tűzálló tál aljára terítjük. A narancsot vékonyan meghámozzuk, fehér részét lefejtjük, majd a sárga héját gyufaszálnyi csíkokra vágjuk A húst megsózzuk, a narancshéját rászórjuk, a csirke párolólevét ráöntjük. Lefedve addig pároljuk, amíg a narancshéj félig meg nem puhul. Végül a cikekre vágott almákat is rárakjuk, és addig sütjük, amig az alma kicsit mepirul,de nem esik szét.
Mustáros csirkemáj
A csirkemájat szív nélkül tüzálló tálba rakjuk. Az apróra vágott hagymát rászórjuk, majd sóval borssal meghintjük. Az erőleveskockát 1 deci vízben felforraljuk, majd kissé hülni hagyjuk, végül a tejföllel, a liszttel meg a mustárral simára keverjük és a csirkemájra öntjük. Alufóliával lefedjük, s a legvégén a fóliát levéve pirosra sütjük. Apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Párolt rizs illik hozzá.
Sertésszelet savanyú káposztával
A húsból 4 szeletet vágunk, besózzuk, midkét oldalukat megsütjük, az edényből kiszedjük. Az edényben maradt olajra rátesszük az átmosott káposztát, az apróra vágott vöröshagymát, fűszerpaprikát. Átforgatjuk,és annyi vizet adunk hozzá, hogy a káposztát ellepje. Ízesitjük a piros arannyal, majd beletesszük a hússzeleteket,és fedő alatt puhára főzzük.
Szerb rostélyos
A felszeletelt rostélyost kiverjük, bevagdossuk, megsózzuk,forró olajban a szeletek midkét oldalát elősütjük, majd félretesszük. Az olajban üvegesre piritjuk a finomra vágott vöröshagymát, rászórjuk a pirospaprikát és a zúzott fokhagymával együtt a köménymagot.Kevés vízzel felengedjük, felforraljuk és ebben pároljuk az elősütött rostélyokat. Közben a kelkáposztát cikkekre vágjuk, sós vízben félig puhára főzzük, majd leszürjük. Ha a hús majdnem puha, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot (télen lecsót) és annyi vizet öntünk rá, hogy az egészet ellepje. Készre főzzük. Tálaláskor a hússzeletekre halmozzuk a kelkáposztát.
Pulykaszelet paprikaraguval
A hússzeleteket kicsit kiverjük és sóval, borssal megszórjuk. Az olajat felhevítjük, majd a hússzeleteket mindkét oldalát körübelül 5 percig sütjük. A húst félretesszük, melegen tartjuk. A felkockázott paprikát, a felkarikázott póréhagymát a visszamaradt forró zsiradékban megpirítjuk, a zöldséglével felöntjük és körülbelül 2 percig főzzük. Majd a tejfölben elvegyített keményítővel, állandóan kevergetve, besűrítjük. Sóval,összezúzott fokhagymával kakukkfűvel ízesítjük. A húst ezzel a finom raguval tálaljuk. Köretnek előfőzött rizst adjunk.
Pörköltfelfújt
A csontról leszedjük a húst és tejben áztatott zsömlékkel, 3 dkg margarinnal együtt megdaráljuk. A zöldséget körülbelül 3 percig főzzük, leszűrjük és lehűtjük. A tojások sárgáját, meg a zöldséget az apróra vágott petrezselyemmel és a darált hússal összekeverjük, fűszerezzük. Végül a tojások habbá vert fehérjét is beleforgatjuk. Cipót formálunk belőle, a 2 dkg margarinnal kikent tűzálló tálba ültetjük, és forró sütőbe toljuk. Salátával kináljuk.
Töltött csirkemell
A csirkemellet középen félig feszúrjuk. Lecsót készítünk, egy nyers tojással megkötjük, és a csirkemell üregébe töltjük. A húst tűvel összetűzzük, kivülről Piros Arany krémmel vékonyan bekenjük, majd tűzálló tálban, lefedve megpároljuk.
Padlizsános pulykarolád
A felszeletelt padlizsánt sóval megszórjuk, kevés citromlevet csepegtetünk rá, majd 10-15 percig állni hagyjuk. A hússzeleteket kiverjük megsózzuk. Kevés margarinban világosra pirítjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük az apró kockákra vágott padlizsánt, jól lepirítjuk. Finomra apritott petrezselyemmel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A hússzeleteken elosztjuk a tölteléket, lazán feltekerjük, a végét bedugjuk és lapos formájúra igazitjuk. Kimargarinozott tűzálló tálba tesszük a húsroládokat, 1 dl vizet (vagy húslevest) öntünk alájuk, és fóliával lefedve sütőben 20-25 percig pároljuk. Végül a fóliát levesszük, hogy szint kapjon a teteje. Vegyes zöldségköretet adunk hozzá.
Párolt marhaszelet
A húsból 4 szeletet vágunk, besózzuk. A zúzott fokhagymát, mustárt és a Piros Aranyat összekeverjük, a hús mindkét oldalát megkenjük vele. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Egy akkora alufóliát, amibe a húst betudjuk csomagolni, olajjal megkenünk. Rátesszük a húst, ráöntjük a levet, amit engedett, becsomagoljuk, és a sütőben puhára sütjük.
Almás sertéssült
A húst bedörzsöljük a fűszerekkel. Egy tálba beletesszük az olajat és 6 percig a legnagyobb fokozaton melegítjük. Majd beletesszük a húst és szintén maximális teljesítményen 13-15 percig sütjük, közben többször megforgatjuk. A gerezdekre vágott almát a hús köré tesszük, és újabb 5 percig sütjük. Végezetül még 10 percig állni hagyjuk.
Pácolt malacborda
A hússzeleteket a csont mentén bevágjuk sóval,borssal fűszerezzük, tepsibe tesszük. Hozzáadjuk a kétfelé vágott szilvát, a 15 cm-es darabokra vágott póréhagymát, a babérlevelet és a rozmaringot. Ráöntjük az olajat, fóliával letakarjuk egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a tepsiből a hús kivételével mindent kiveszünk, félreteszünk. A hús mindkét oldalát elősütjük a tepsiben, majd hozzáadjuk a negyedekre vágott burgonyát és még 20-25 percig sütjük. Végül hozzáadjuk a szilvát, a póréhagymát, a babérlevelet, a rozmaringot, és további 5 perc alatt az egészet együtt készre sütjük.
Szűzérmék zöldséggel
A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon készre sütjük. Ha elkészült, beletesszük egy tűzálló tálba. A zöldségeket egyforma kockákra vágjuk. A vöröshagymát kevés olajban félig megpároljuk, majd hozzáöntjük a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, és felöntjük a fehérborral. A zöldfűszereket finomra vágjuk, a zöldségekre szórjuk. Készre pároljuk. Tálaláskor a hús mellé halmozzuk.
Gombás sertésszelet
A húst vékony szeletekre vágjuk, kissé kiverjük. Sózzuk, borsozzuk, mustárral megkenjük. Fél órát állni hagyjuk. A karikákra vágott burgonyát egy tál aljára teritjük, a hússzeleteket ráfektetjük és a vékonyan felszeletelt gombával beborítjuk. Sózzuk, borsozzuk és rászórjuk az apróra vágott petrezselymet. Az olajat, a bort 1dl vízzel összekeverjük, a tetejére locsoljuk. Közepes fokozaton 15 percig sütjük. 5 percig állni hagyjuk.
Töltött szeletkék
A húst négy szeletbe vágjuk, kicsit kiverjük, megsózzuk, mindkét oldalukat hirtelen megsütjük. Elkészítjük a tölteléket: a 2 áztatott zsömlét, a tojást, sót, borsot, reszelt szerecsendiót, az apróra vágott petrezselyemzöldet jól kikeverjük. Az elősütött hússzeleteket egymás mellé rakjuk a tepsibe. Mindegyikre jó ujjnyi tölteléket helyezünk, megszórjuk reszelt sajttal, és szép világosra sütjük. A szeletkékre bármilyen tölteléket tehetünk ( zöldségeset, gombásat ) az elkészítési mód a különleges.
Töltött csirkecomb
Az egyik tojást keményre főzzük. A kockákra vágott csirkemájat, az apróra vágott gombát és a finomra vágott petrezselymet két evőkanálnyi olajban átpiritjuk. A zöldborsót megfőzzük. Egy tálban összekeverjük a párolt gombát, a csirkemájat , a petrezselymet, a zöldborsót, a főt rizst és a kockákra vágott főtt tojást, majd a nyers tojással összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk. A masszával megtöltjük a csirkecombokat, tepsibe tesszük őket, meglocsoljuk egy kanál olajjal, kevés vizet öntünk alá, és pirosra sütjük. Gyakran locsoljuk saját levével. Sütőzacskóban is süthetjük.
Sertéskaraj csirkemájjal
A karajból négy szeletet vágunk, késsel felszúrjuk ( zsebet készitünk ), besózzuk. A májat késsel elkaparjuk, összekeverjük a fűszerekkel, és a karajszeletekbe töltjük. Fogvájóval összetűzzük a hússzelet nyílását. Kivajazott tepsibe rakjuk, tetejét is megolajozzuk, alufóliával lefedve pároljuk, majd a végén kibontjuk, és szép pirosra sütjük.
Libamell vadasan
A kicsontozott libamellet páclében puhára főzzuk. A pácléhez 20 dkg sárgarépát ugyanannyi petrezselyem gyökeret 1 babérlevelet pár szem szemesborsot 1-2 kanál ecetett sót használunk. Elkészítés előtt 1-2 nappal is elkészithetjük a pácolást. A pácléből a zöldségeket kiszedjük, turmixoljuk. Pupozott evőkanál cukrot pirítunk és felengedjük a turmixolt zöldséggel egy evőkanál mustárt keverünk hozzá és felengedjük a kellő mennyiségü páclével, majd belerakjuk a libamell szeleteket 1 babérlevelet. 2 dl tejfölt egy pupozott kanál liszttel elkeverünk habarásnak, majd hozzá adjuk a húshoz. Jól beforraljuk, a babérlevelet utána kivesszük. Burgonya krokettel, zsemlegomboccal, vagy csőtésztával tálaljuk.
Ludaskása
2 db libaszárnytövet 2 nyakát és 2 db zuzát 1-1/2 l sós vizben 25 dkg leveszöldséggel borsal köménymaggal lefedve csendesen főzzük, amig a hús megpuhul. 30 dkg rizst libazsiron megfuttatunk a húslével felengedjük. Háromszorosa legyen a lé a rizs ürtartalmának. A húsokat a csontról leszedjük, a zuzát szeletekre vágjuk valamint a zöldségeket is, az egészet belevegyitjük a rizsbe. Kevés majorannával ízesithetjük, valamint apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
Töltött kacsacomb
4 szép kacsacomb 2db zsemle 1 db tojás 1 db szárnyasmájkrém, só bors, majoránna, zöldpetrezselyem 5 db alma 10-12 szem szilva (lehet aszalt is ) 1-2 fürt szölő ( nagyságától függ ) lehetőleg nagyszemű legyen. Egy kis cukor, szegfűszeg, fahéj, 1-2 dl bor.
A kacsacombok bőrét felszedem lehetőleg ne szakadjon. A beáztatott zsemlét kinyomkodom, majd összekeverem a májkrémmel, sóval majorannával borssal zöldpetrezselyemmel és a tojással. A tölteléket betöltöm a bőr alá. Tepsíbe tesszük melléteszünk egy 4 cikbe vágott almát 1 vöröshagymát 2-3 cikk fokhagymát. Aláöntünk 1 nagy pohár vizet, betakarjuk fóliával majd a sütőben pároljuk. Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát és ropogósra sütjük. A 4 almát félcentis cikkekre vágjuk a szilvával együtt kevés cukorral a szegfűszeggel és a kis darab fahéjjal a borban megpárolom a szöllőt később teszem bele. Tálaláskor a kacsacombok mellé rakom.
Sült kcsamell pálinkás zselével
3 db kacsamell, 1 kupica pálinka félcsomag zselatin fűszer kevés víz. A kacsamelleket szépen a börőkön bevagdossuk bedörzsöljük fűszerkeverékkel úgy hogy a bőrére ne kerüljön. A tepsíbe téve alá öntünk vízet hogy a hús párolódjon lefedjük alufóliával. Ha megpuhult a fóliát levesszük és szép pirosra sütjük. Ügyesen lefejtjük a csontjáról és hagyjuk kihülni. Elkészitjük a zselét. A zselatint kevés hideg vízzel simára elkeverjük. A pálinkát egy kupica vízzel felmelegitjük és hozzá kavarjuk a zselatinhoz. A kihült kacsamelleket ezzel átfényezzük. Vegyes befőttel hidegen tálaljuk. Szépen lehet szeletelni.
Hideg csirkepástétom
A csirkemellet a májjal együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszint, a tojást, a fokhagymát , és az egészet pépesitjük. Belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk és belesimitjuk. Alufóliával befedjük és sütőben készre pároljuk.
Halkrémmel töltött alma
Előkészítés:
A burgonyát megmossuk, héjában, sós vízben puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd megtisztítjuk és még melegen áttörjük, majd kihűtjük.
Elkészítés:
A tonhalat lecsepegtetjük, botmixerrel vagy turmixban a burgonyával pépesítjük, sóval, borssal és a citrom levével ízesitjük. Amikor kellően sima masszát kaptunk, belekeverjük a vajat is.
Megmossuk az almákat, a tetejüket-kalapjukat levágjuk, kikaparjuk a magházat és nagyobb üreget vájunk mindegyikbe, amelyekbe beletöltjük a halkrémet. Ha valaki nem szereti a nyers almát előbb kicsit megfőzheti. A megtöltött almákat tányérra tesszük, a megmosott salátalevelekkel és a lilahagymával díszítve kínáljuk.