Mézes Mackó

Könnyű és finom ételreceptek neked!

 

 

Főétel

 

 

 

Göngyölt csirkecomb

 

  • 60 dkg csirkecomb
  • 8 dkg gépsonka vagy pulykasonka
  • 8 dkg fokhagymás sajt
  • só, bors

 

 

A csirkecombot kicsontozzuk ( bőrét lehúzzuk) , sózzuk borsozzuk. A húsra rárakjuk a sonkát, a fokhagymás sajtot. Feltekerjük, olajozott fóliába csomagoljuk,majd tepsibe téve sütőben megsütjük. Salátával párolt rizzsel fogyasztjuk.

 

 

 

Gombás marhatokány

 

  •  40 dkg marhahús
  •  20 dkg gomba
  •  4 ek.olaj
  •  1 ek sűritett paradicsom
  •  só, bors, petrezselyem

 

A húst csíkokra vágjuk, és az olajon kicsit elősütjük, majd hozzátesszük a sűritett paradicsomot, sót, borsot. Kevés vízzel felöntjük, és félig puhára pároljuk. Ezután hozzátesszük a felszeletelt gombát, valamint az összevágot petrezselymet. Megpirítjuk, ha szükséges, kevés folyadékkal felöntjük, puhára pároljuk.

 

 

                                Narancsos almás csirke

                                            

 

  • 50 dkg csirkemell
  • 60 dkg alma
  •  1 db narancs héja
  •  ételízesítő, só

 

 

 

A húst lebőrözzük, ételízesítővel bedörzsöljük, majd egy kevés vízen puhára pároljuk. A megpuhult húst kicsontozzuk, ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, és a kimargarinozott tűzálló tál aljára terítjük. A narancsot vékonyan meghámozzuk, fehér részét lefejtjük, majd a sárga héját gyufaszálnyi csíkokra vágjuk A húst megsózzuk, a narancshéját rászórjuk, a csirke párolólevét ráöntjük. Lefedve addig pároljuk, amíg a narancshéj félig meg nem puhul. Végül a cikekre vágott almákat is rárakjuk, és addig sütjük, amig az alma kicsit mepirul,de nem esik szét.                             

 

Mustáros csirkemáj

 

 

 

  • 50 dkg csirkemáj

  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 dl tejföl
  • 1/2 dkg liszt
  • 1 ek. mustár
  • 1/2 db erőleveskocka
  • só, bors, petrezselyem

 

A csirkemájat szív nélkül tüzálló tálba rakjuk. Az apróra vágott hagymát rászórjuk, majd sóval borssal meghintjük. Az erőleveskockát 1 deci vízben felforraljuk, majd kissé hülni hagyjuk, végül a tejföllel, a liszttel  meg a mustárral simára keverjük és a csirkemájra öntjük. Alufóliával lefedjük, s a legvégén a fóliát levéve pirosra sütjük. Apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Párolt rizs illik hozzá.

 

                Sertésszelet savanyú káposztával

 

 

  • 60 dkg savanyú káposzta

  • 50 dkg sovány sertéshús

  • 8 dkg vöröshagyma

  • 2 ek. olaj

  • só, fűszerpaprika, piros arany     

 

A húsból 4 szeletet vágunk, besózzuk, midkét oldalukat megsütjük, az edényből kiszedjük. Az edényben maradt olajra rátesszük az átmosott káposztát, az apróra vágott vöröshagymát, fűszerpaprikát. Átforgatjuk,és annyi vizet adunk hozzá, hogy a káposztát ellepje. Ízesitjük a piros arannyal, majd beletesszük a hússzeleteket,és fedő alatt puhára főzzük.

Szerb rostélyos

 

  • 50 dkg rostélyos
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 80 dkg kelkáposzta
  • 15 dkg zöldpaprika
  • 10 dkg paradicsom
  • 4 ek. étolaj
  • 1 kk. pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só köménymag

 

A felszeletelt rostélyost kiverjük, bevagdossuk, megsózzuk,forró olajban a szeletek midkét oldalát elősütjük, majd félretesszük. Az olajban üvegesre piritjuk a finomra vágott vöröshagymát, rászórjuk a pirospaprikát és a zúzott fokhagymával együtt a köménymagot.Kevés vízzel felengedjük, felforraljuk és ebben pároljuk az elősütött rostélyokat. Közben a kelkáposztát cikkekre vágjuk, sós vízben félig puhára főzzük, majd leszürjük. Ha a hús majdnem puha, hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a paradicsomot (télen lecsót) és annyi vizet öntünk rá, hogy az egészet ellepje.  Készre főzzük. Tálaláskor a hússzeletekre halmozzuk a kelkáposztát.

 

 

Pulykaszelet paprikaraguval

 

  • 50 dkg pulykamellfilé ( 4 szelet )
  • 20 dkg piros húsú kaliforniai paprika
  • 20 dkg póréhagyma
  • 1 ek. étolaj
  • 1,5 dl energiaszegény tejföl
     
  • 1,5 dl zöldségleves
  • 1 dkg étkezési keményítő
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, kakukkfű

 

 

 

A hússzeleteket kicsit kiverjük és sóval, borssal megszórjuk. Az olajat felhevítjük, majd a hússzeleteket mindkét oldalát körübelül 5 percig sütjük. A húst félretesszük, melegen tartjuk. A felkockázott paprikát, a felkarikázott póréhagymát a visszamaradt forró zsiradékban megpirítjuk, a zöldséglével felöntjük és körülbelül 2 percig főzzük. Majd a tejfölben elvegyített keményítővel, állandóan kevergetve, besűrítjük. Sóval,összezúzott fokhagymával kakukkfűvel ízesítjük. A húst ezzel a finom raguval tálaljuk. Köretnek előfőzött rizst adjunk.

 

Pörköltfelfújt

 

  • 35 dkg maradék csirkepörkölt
  • 2 db zsömle
  • 3 db tojás
  • 30 dkg mélyhűtött vegyes zölség ( Mexikói keverék )
  • 5 dkg light margarin
  • 1 dl tej
  • petrezselyem, só, bors

 

 

 

A csontról leszedjük a húst és tejben áztatott zsömlékkel, 3 dkg margarinnal együtt megdaráljuk. A zöldséget körülbelül 3 percig főzzük, leszűrjük és lehűtjük. A tojások sárgáját, meg a zöldséget az apróra vágott petrezselyemmel és a darált hússal összekeverjük, fűszerezzük. Végül a tojások habbá vert fehérjét is beleforgatjuk. Cipót formálunk belőle, a 2 dkg margarinnal kikent tűzálló tálba ültetjük, és forró sütőbe toljuk. Salátával kináljuk.

Töltött csirkemell

 

  • 60 dkg kicsontozott csirkemell
  • 20 dkg zöldpaprika
  • 7 dkg paradicsom
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 ek. étolaj
  • 1 db tojás
  • só, pirospaprika, piros Arany krém

 

 

 

A csirkemellet középen félig feszúrjuk. Lecsót készítünk, egy nyers tojással megkötjük, és a csirkemell üregébe töltjük. A húst tűvel összetűzzük, kivülről Piros Arany krémmel vékonyan bekenjük, majd tűzálló tálban, lefedve megpároljuk.

 

Padlizsános pulykarolád

 

 

 

  • 60 dkg pulykamellfilé
  • 40 dkg padlizsán
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. finomra vágott petrezselyem
  • 5 dkg light margarin
  • só, bors, citromlé

 

 

 

A felszeletelt padlizsánt sóval megszórjuk, kevés citromlevet csepegtetünk rá, majd 10-15 percig állni hagyjuk. A hússzeleteket kiverjük megsózzuk. Kevés margarinban világosra pirítjuk a finomra vágott hagymát, beletesszük az apró kockákra vágott padlizsánt, jól lepirítjuk. Finomra apritott petrezselyemmel, sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. A hússzeleteken elosztjuk a tölteléket, lazán feltekerjük, a végét bedugjuk és lapos formájúra igazitjuk. Kimargarinozott tűzálló tálba tesszük a húsroládokat, 1 dl vizet (vagy húslevest) öntünk alájuk, és fóliával lefedve sütőben 20-25 percig pároljuk. Végül a fóliát levesszük, hogy szint kapjon a teteje. Vegyes zöldségköretet adunk hozzá.

 

 

Párolt marhaszelet

 

  • 50 dkg sovány marhahús
  • 2 ek. étolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, mustár, Piros Arany

 

A húsból 4 szeletet vágunk, besózzuk. A zúzott fokhagymát, mustárt és a Piros Aranyat összekeverjük, a hús mindkét oldalát megkenjük vele. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Egy akkora alufóliát, amibe a húst betudjuk csomagolni, olajjal megkenünk. Rátesszük a húst, ráöntjük a levet, amit engedett, becsomagoljuk, és a sütőben puhára sütjük.

 

Almás sertéssült

 

 

 

  • 60 dkg sertéslapocka
  • 30 dkg alma
  • 2 ek. étolaj
  • só, bors, majoranna, édesnemes paprika

 

A húst bedörzsöljük a fűszerekkel. Egy tálba beletesszük az olajat és 6 percig a legnagyobb fokozaton melegítjük. Majd beletesszük a húst és szintén maximális teljesítményen 13-15 percig sütjük, közben többször megforgatjuk. A gerezdekre vágott almát a hús köré tesszük, és újabb 5 percig sütjük. Végezetül még 10 percig állni hagyjuk.

 

 

 Pácolt malacborda

 

 

  • 60 dkg malackaraj 
  • 4 dkg aszalt szilva
  • 40 dkg burgonya
  • 2 db babérlevél
  • 15 dkg póréhagyma
  • 5 ek. olaj
  • só, bors, rozmaring

 

A hússzeleteket a csont mentén bevágjuk sóval,borssal fűszerezzük, tepsibe tesszük. Hozzáadjuk a kétfelé vágott szilvát, a 15 cm-es darabokra vágott póréhagymát, a babérlevelet és a rozmaringot. Ráöntjük az olajat, fóliával letakarjuk egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a tepsiből a hús kivételével mindent kiveszünk, félreteszünk. A hús mindkét oldalát elősütjük a tepsiben, majd hozzáadjuk a negyedekre vágott burgonyát és még 20-25 percig sütjük. Végül hozzáadjuk a szilvát, a póréhagymát, a babérlevelet, a rozmaringot, és további 5 perc alatt az egészet együtt készre sütjük.

 

Szűzérmék zöldséggel

 

  • 60 dkg szűzpecsenye
  • 30 dkg cukkini
  • 30 dkg padlizsán
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg paradicsom
  • 3 ek. étolaj
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem zöldje

 

A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon készre sütjük. Ha elkészült, beletesszük egy tűzálló tálba. A zöldségeket egyforma kockákra vágjuk. A vöröshagymát kevés olajban félig megpároljuk, majd hozzáöntjük a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a zöldségeket, és felöntjük a fehérborral. A zöldfűszereket finomra vágjuk, a zöldségekre szórjuk. Készre pároljuk. Tálaláskor a hús mellé halmozzuk.

 

 

Gombás sertésszelet

 

 

 

  • 60 dkg sertéscomb
  • 50 dkg burgonya
  • 30 dkg gomba
  • 3 ek. étola
  • 1 dl fehérbor
  • 2-3 romaringlevél
  • só, mustár, bors, petrezselyem

 

A húst vékony szeletekre vágjuk, kissé kiverjük. Sózzuk, borsozzuk, mustárral megkenjük. Fél órát állni hagyjuk. A karikákra vágott burgonyát egy tál aljára teritjük, a hússzeleteket ráfektetjük és a vékonyan felszeletelt gombával beborítjuk. Sózzuk, borsozzuk és rászórjuk az apróra vágott petrezselymet. Az olajat, a bort 1dl vízzel összekeverjük, a tetejére locsoljuk. Közepes fokozaton 15 percig sütjük. 5 percig állni hagyjuk.

 

 

Töltött szeletkék 

 

 

 

  • 60 dkg pulyka-vagy csirkemell 
  • 2 db zsömle
  • 2 db tojás
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 3 ek.étolaj
  • só, bors, petrezselyemzöld, kevés szerecsendió

 

A húst négy szeletbe vágjuk, kicsit kiverjük, megsózzuk, mindkét oldalukat hirtelen megsütjük. Elkészítjük a tölteléket: a 2 áztatott zsömlét, a tojást, sót, borsot, reszelt szerecsendiót, az apróra vágott petrezselyemzöldet jól kikeverjük. Az elősütött hússzeleteket egymás mellé rakjuk a tepsibe. Mindegyikre jó ujjnyi tölteléket helyezünk, megszórjuk reszelt sajttal, és szép világosra sütjük. A szeletkékre bármilyen tölteléket tehetünk ( zöldségeset, gombásat ) az elkészítési mód a különleges.

 

Töltött csirkecomb 

 

  • 60 dkg csirkecomb
  • 15 dkg gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 2 db tojás
  • 15 dkg csirkemáj
  • 1 csomó petrezselyem
  • 10 dkg előfőzött rizs
  • 3 ek. étolaj
  • só, bors

 

Az egyik tojást keményre főzzük. A kockákra vágott csirkemájat, az apróra vágott gombát és a finomra vágott petrezselymet két evőkanálnyi olajban átpiritjuk. A zöldborsót megfőzzük. Egy tálban összekeverjük a párolt gombát, a csirkemájat , a petrezselymet, a zöldborsót, a főt rizst és a kockákra vágott főtt tojást, majd a nyers tojással összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk. A masszával megtöltjük a csirkecombokat, tepsibe tesszük őket, meglocsoljuk egy kanál olajjal, kevés vizet öntünk alá, és pirosra sütjük. Gyakran locsoljuk saját levével. Sütőzacskóban is süthetjük.

 

Sertéskaraj csirkemájjal 

 

 

 

  • 60 dkg sertéskaraj
  • 20 dkg csirkemáj
  • 3 ek. étolaj
  • só, majoránna, bors

 

A karajból négy szeletet vágunk, késsel felszúrjuk ( zsebet készitünk ), besózzuk. A májat késsel elkaparjuk, összekeverjük a fűszerekkel, és a karajszeletekbe töltjük. Fogvájóval összetűzzük a hússzelet nyílását. Kivajazott tepsibe rakjuk, tetejét is megolajozzuk, alufóliával lefedve pároljuk, majd a végén kibontjuk, és szép pirosra sütjük.

 

                   1.jpg

 

 

Libamell vadasan 

 

A kicsontozott libamellet páclében puhára főzzuk. A pácléhez 20 dkg sárgarépát ugyanannyi petrezselyem gyökeret 1 babérlevelet pár szem szemesborsot 1-2 kanál ecetett sót használunk. Elkészítés előtt 1-2 nappal is elkészithetjük a pácolást. A pácléből a zöldségeket kiszedjük, turmixoljuk. Pupozott evőkanál cukrot pirítunk és felengedjük a turmixolt zöldséggel egy evőkanál mustárt keverünk hozzá és felengedjük a kellő mennyiségü páclével, majd belerakjuk a libamell szeleteket 1 babérlevelet. 2 dl tejfölt egy pupozott kanál liszttel elkeverünk habarásnak, majd hozzá adjuk a húshoz. Jól beforraljuk, a babérlevelet utána kivesszük. Burgonya krokettel, zsemlegomboccal, vagy csőtésztával tálaljuk.

 

110_tv13marton_napra___kep1___libamell_vadasmartassal.jpg 

 

 

 

 Ludaskása

 

 2 db libaszárnytövet 2 nyakát és 2 db zuzát 1-1/2 l sós vizben 25 dkg leveszöldséggel borsal köménymaggal lefedve csendesen főzzük, amig a hús megpuhul. 30 dkg rizst libazsiron megfuttatunk a húslével felengedjük. Háromszorosa legyen a lé a rizs ürtartalmának. A húsokat a csontról leszedjük, a zuzát szeletekre vágjuk valamint a zöldségeket is, az egészet belevegyitjük a rizsbe. Kevés majorannával ízesithetjük, valamint apróra vágott zöldpetrezselyemmel.

 

ludask1.jpg

 

 

 Töltött kacsacomb

 

4 szép kacsacomb 2db zsemle 1 db tojás 1 db szárnyasmájkrém, só bors, majoránna, zöldpetrezselyem 5 db alma 10-12 szem szilva (lehet aszalt is ) 1-2 fürt szölő ( nagyságától függ ) lehetőleg nagyszemű legyen. Egy kis cukor, szegfűszeg, fahéj, 1-2 dl bor.

 

 

 

A kacsacombok bőrét felszedem lehetőleg ne szakadjon. A beáztatott zsemlét kinyomkodom, majd összekeverem a májkrémmel, sóval majorannával borssal zöldpetrezselyemmel és a tojással. A tölteléket betöltöm a bőr alá. Tepsíbe tesszük melléteszünk  egy 4 cikbe vágott almát 1 vöröshagymát 2-3 cikk fokhagymát. Aláöntünk 1 nagy pohár vizet, betakarjuk fóliával majd a sütőben pároljuk. Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát és ropogósra sütjük. A 4 almát félcentis cikkekre vágjuk a szilvával együtt kevés cukorral a szegfűszeggel és a kis darab fahéjjal a borban megpárolom a szöllőt később teszem bele. Tálaláskor a kacsacombok mellé rakom.

 

kacsacomb.jpg

Sült kcsamell pálinkás zselével 

 

 3 db kacsamell, 1 kupica pálinka félcsomag zselatin fűszer kevés víz. A kacsamelleket szépen a börőkön bevagdossuk bedörzsöljük fűszerkeverékkel úgy hogy a bőrére ne kerüljön. A tepsíbe téve alá öntünk vízet hogy a hús párolódjon lefedjük alufóliával. Ha megpuhult a fóliát levesszük és szép pirosra sütjük. Ügyesen lefejtjük a csontjáról és hagyjuk kihülni. Elkészitjük a zselét. A zselatint kevés hideg vízzel simára elkeverjük. A pálinkát egy kupica vízzel felmelegitjük és hozzá kavarjuk a zselatinhoz. A kihült kacsamelleket ezzel átfényezzük. Vegyes befőttel hidegen tálaljuk. Szépen lehet szeletelni.

 

 

Hideg csirkepástétom 

 

  •  30 dkg csirkemell
  • 10 dkg csirkemáj
  • 1/2 dl tejszin
  • 1 db tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld , só , bors

 

A csirkemellet a májjal együtt összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a tejszint, a tojást, a fokhagymát , és az egészet pépesitjük. Belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk és belesimitjuk. Alufóliával befedjük és sütőben készre pároljuk.

 

            

 

 Halkrémmel töltött alma

 

  •  15 dkg burgonya
  • 20 dkg konzerv tonhal
  • 1/2 citrom
  • 3 dkg puha vaj
  • 4-8 piros alma (mérettől függ )
  • 1 kis fej lilahagyma
  • tetszőleges saláta a díszítéshez

 

Előkészítés:

 

A burgonyát megmossuk, héjában, sós vízben puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, majd megtisztítjuk és még melegen áttörjük, majd kihűtjük.

 

Elkészítés:

 

A tonhalat lecsepegtetjük, botmixerrel vagy turmixban a burgonyával pépesítjük, sóval, borssal és a citrom levével ízesitjük. Amikor kellően sima masszát kaptunk, belekeverjük a vajat is.

 

Megmossuk az almákat, a tetejüket-kalapjukat levágjuk, kikaparjuk a magházat és nagyobb üreget vájunk mindegyikbe, amelyekbe beletöltjük a halkrémet. Ha valaki nem szereti a nyers almát előbb kicsit megfőzheti. A megtöltött almákat tányérra tesszük, a megmosott salátalevelekkel és a lilahagymával díszítve kínáljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 3
Heti: 20
Havi: 68
Össz.: 55 172

Látogatottság növelés
Oldal: Főételek
Mézes Mackó - © 2008 - 2024 - mezesmacko.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »