Köretek
Sütőtök köret
60 dkg canadai sütőtököt kockákra vágunk, vajban megpárolju , sózzuk megszórjuk frissen vágott kaporral. Magas a vitamin tartalma.
Burgonya zsírszegényen
A megtisztított burgonyát karikákra vágjuk, olajjal kikent tepsíbe tesszük. Megsózzuk, majd meglocsoljuk a tej és 1 dl víz keverékével. Alúfóliával lefedjük és pirosra sütjük. A z alufóliát körülbelül 10-15 perccel a sütés vége előtt vegyük le! Sültekhez finom köret.
Kapros túrógaluska
A túrót áttörjük, a liszttel, tojással, tejföllel, finomra vágott kaporral és kevés sóval összedolgozzuk, Forró, sós vízbe szaggatjuk és kifőzzük, Jól leöblitjük, forró olajban átmelegítjük.
Párolt kínai kel
A kínai kelt ujjnyi karikákra vágjuk és a felmelegített olajon megfutattjuk. Sózzuk, meghintjük az őrölt köménymaggal és a finomra vágott kaporral. Kevés vizet öntünk alája, és fedő alatt puhára pároljuk. Csirkesülthöz, pulykához, halhoz fogyasztjuk köretként.
Rizses káposzta
Az egyszer átmosott savanyú káposztát olajban almalével félpuhára pároljuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott almát. Pár percig tovább főzzük, édesítőszerrel édesítjük. A rizst megfőzzük, és kiolajozott tűzálló tálba a káposztával rétegenként egymásra rakjuk, sózzuk tejföllel meglocsoljuk. Önnáló ételként, de köretként is finom.
Különleges köret halhoz
A brokkolit rózsáira szedjük, hosszában kettévágjuk és 2 cm-es darabokra szedjük. Enyhén sós vízben körülbelül 20 percig főzzük. Lecsepegtetjük, hozzáadjuk a túrót, az egészet összeturmixoljuk, szerecsendióval ízesítjük. Tűzálló tálat kimargarinozunk, a brokkolis túrót beletesszük, meghintjük reszelt sajttal, és körülbelül 10 percig sütjük. Roston sült halhoz finom.
Burgonyköret kelbimbóval
A burgonyát apró kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Egy másik edénybe margarinon a bimbós kelt megpároljuk, majd összekeverjük a főtt burgonyával.
Tarhonyás krumpli
A megmosott megtísztitott kruplit kockákra vágjuk. A megtisztított felaprított hagymát az olajon aranyszínűre pirítjuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a tarhonyát sózzuk,borsozzuk, visszatesszük a tűzre és kevergetve megpirítjuk. Azután beletesszük a krumplit feleresztjük vízzel és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük míg a krumpli és a tarhonya megpuhul.
Főtt húsokhoz adjuk köretnek.