Levesek
Sütőtök krémleve
Egy kisebb canadai sütőtököt megtisztitjuk belsejét kikaparjuk,majd kockára vágva vízben feltesszük főni. Sót és kevés cukrot adunk hozzá. Ha megfőtt levével együtt turmixoljuk. 4 dkg vaj , 1 pupozott kanál liszt, 4 dl forró tej, só és csipet örőlt szerecsendió. A vajat megforrósitjuk, hozzá adjuk a lisztet és csak addig forrósitjuk míg egészen átfehéredik. Felengedjük a forró tejjel. Hozzá adjuk a turmoxolt sütőtököt. Víz vagy tej hozzáadássával a sürűségét biztosithatjuk. Jól kiforraljuk. Izesithetjük még cukorral és örőlt szerecsendióval. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Sárgarépa-krémleves
A megtisztított répát lereszeljük és a húslé felében megfőzzük. Ha megfőtt, a liszttel megszórjuk, elkeverjük majd a húslé másik felével felöntjük. 10 perc alatt kiforraljuk. Turmixgéppel pépesítjük, sózzuk , édesítjük ízlés szerint. Egy levesestál alján a tejszint elkeverjüka tojássárgájával, s folyamatos kevergetés mellett a levest rámerjük. Pirított zsemlekockákat is tehetünk rá tálaláskor.
Savanyú malacleves
1 kg malacaprólék ( körőm, farok, szív, nyelv, ) 1 száll répa, 1 száll petrezselyemgyökér, 1 babérlevél, zsír, liszt, só, ecet, 1 dl tejföl
A húsokat felaprózzuk, vízben feltesszük főni, mikor már félig megfőtt a karikára vágott zöldségeket beletesszük, sózzuk, és beletesszük a babérlevelet is. Ha puha az aprólék a zsírból lisztből rántást készítünk és a levest berántjuk. Beforraljuk majd ecettel valamint tejföllel ízesitjük.
Nyakleves daragaluskával
2 db pulykanyak, 3 száll sárgarépa, 2 száll petrezselyemgyökér 2 kávéskanál ételízesítő 2 g szerecsendió, karalábé, zeller 1-1 negyed, só, bors
A levest feltesszük főni lassu tűzön. Ha a hús megpuhult kiporciozzuk mellé rakjuk a zöldség hasábokat és a daragaluskát, majd rászűrjük a levest.
Daragaluska:
1 tojást, csipet sóval csöpnyi sütőporral, vagy szódabikarbónával összekeverünk és annyi darát adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk 1 órát állni hagyjuk, majd fővő vízbe szaggatjuk. Lassú tűzőn legalább 10 percig főzzük. Mindig csináljunk 1 db próba főzést.
Csirkeleves májas fánkkal
A mini fánkhoz
Előkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A csirkeaprólékot és a májat leöblítjük, kevés vízben felforraljuk, majd lemossuk.
Elkészítés:
Az aprólékot és a májat tiszta vízben, lassú tűzön újra felforraljuk, lehabozzuk. Ha már nincs habja, beletesszük a zöldségeket sózzuk és hozzáadjuk a szemes borsot. 1,5 órát főzzük, majd leszűrjük. Egy liter lére van szükségünk.A leszűrt levesbe beletesszük a fehér zöldségeket, a petrezselymet, 1,5 dl tejszint és az egészet összeturmixoljuk. Kíméletesen összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk. A csirkemájat simára áttörjük, kikeverjük a maradék tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Ezzel töltjük majd meg a fánkocskákat.
Mini fánk
A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A fánkokhoz feltesszük egy edényben forrni a vizet az olajjal együtt. Amikor már forr, belekeverjük a lisztet, pici sót, és 10-15 másodperc alatt összepirítjuk. A tűzről levéve várunk 1 percet majd belekeverjük a tojást. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kávéskanállal kis halmokat teszünk, és 15 percre a sütőbe tesszük. Amikor szép barna, kivesszük kettévágjuk és a májas töltelékkel megtöltjük. A mini fánkokat levesbetétként kínáljuk.
Karácsonyi citromleves
A citrom levét és egy darabka fahéjat egy liter vízben felforralunk. A tojássárgákat jól kikeverjük és állandó kevergetés mellet a forrásban lévő levesbe öntjük. Végül levesestálba töltjük, édesítőszerrel édesítjük, a kemény habbá vert tojásfehérjéből evőkanállal galuskákat szaggatunk bele. Citromkarikával díszítjük.