Mézes Mackó

Könnyű és finom ételreceptek neked!

Levesek

 

Sütőtök krémleve

Egy kisebb canadai sütőtököt megtisztitjuk belsejét kikaparjuk,majd kockára vágva vízben feltesszük főni. Sót és kevés cukrot adunk hozzá. Ha megfőtt levével együtt turmixoljuk. 4 dkg vaj , 1 pupozott kanál liszt, 4 dl forró tej, só és csipet örőlt szerecsendió. A vajat megforrósitjuk, hozzá adjuk a lisztet és csak addig forrósitjuk míg egészen átfehéredik. Felengedjük a forró tejjel. Hozzá adjuk a turmoxolt sütőtököt. Víz vagy tej hozzáadássával a sürűségét biztosithatjuk. Jól kiforraljuk. Izesithetjük még cukorral és örőlt szerecsendióval. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Sárgarépa-krémleves

  • 40 dkg sárgarépa
  • 1,5 liter húslé
  • 1 dkg liszt
  • 1 dl tejszin
  • 1 tojássárgája
  • só, édesítőszer

A megtisztított répát lereszeljük és a húslé felében megfőzzük. Ha megfőtt, a liszttel megszórjuk, elkeverjük majd a húslé másik felével felöntjük. 10 perc alatt kiforraljuk. Turmixgéppel pépesítjük, sózzuk , édesítjük ízlés szerint. Egy levesestál alján a tejszint elkeverjüka tojássárgájával, s folyamatos kevergetés mellett a levest rámerjük. Pirított zsemlekockákat is tehetünk rá tálaláskor.

Savanyú malacleves

1 kg malacaprólék ( körőm, farok, szív, nyelv, ) 1 száll répa, 1 száll petrezselyemgyökér, 1 babérlevél, zsír, liszt, só, ecet, 1 dl tejföl

A húsokat felaprózzuk, vízben feltesszük főni, mikor már félig megfőtt a karikára vágott zöldségeket beletesszük, sózzuk, és beletesszük a babérlevelet is. Ha puha az aprólék a zsírból lisztből rántást készítünk és a levest berántjuk. Beforraljuk majd ecettel valamint tejföllel ízesitjük.

imagesca8zi7tl.jpg

Nyakleves daragaluskával

2 db pulykanyak, 3 száll sárgarépa, 2 száll petrezselyemgyökér 2 kávéskanál ételízesítő 2 g szerecsendió, karalábé, zeller 1-1 negyed, só, bors

A levest feltesszük főni lassu tűzön. Ha a hús megpuhult kiporciozzuk mellé rakjuk a zöldség hasábokat és a daragaluskát, majd rászűrjük a levest.

Daragaluska:

1 tojást, csipet sóval csöpnyi sütőporral, vagy szódabikarbónával összekeverünk és annyi darát adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk 1 órát állni hagyjuk, majd fővő vízbe szaggatjuk. Lassú tűzőn legalább 10 percig főzzük. Mindig csináljunk 1 db próba főzést.

 

Csirkeleves májas fánkkal

  • 50 dkg vegyes leveszöldség
  • 1 kg csirkeaprólék
  • 15 dkg csirkemáj
  • 10 szem bors
  • 2 dl tejszin
  • 1 ek. vágott petrezselyem

A mini fánkhoz

  • 1/2 dl víz
  • 1/2 dl olaj
  • 5 dkg liszt
  • 1 tojás

Előkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. A csirkeaprólékot és a májat leöblítjük, kevés vízben felforraljuk, majd lemossuk.

Elkészítés:

Az aprólékot és a májat tiszta vízben, lassú tűzön újra felforraljuk, lehabozzuk. Ha már nincs habja, beletesszük a zöldségeket sózzuk és hozzáadjuk a szemes borsot. 1,5 órát főzzük, majd leszűrjük. Egy liter lére van szükségünk.A leszűrt levesbe beletesszük a fehér zöldségeket, a petrezselymet, 1,5 dl tejszint és az egészet összeturmixoljuk. Kíméletesen összeforraljuk, sózzuk, borsozzuk. A csirkemájat simára áttörjük, kikeverjük a maradék tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Ezzel töltjük majd meg a fánkocskákat.

Mini fánk

A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A fánkokhoz feltesszük egy edényben forrni a vizet az olajjal együtt. Amikor már forr, belekeverjük a lisztet, pici sót, és 10-15 másodperc alatt összepirítjuk. A tűzről levéve várunk 1 percet majd belekeverjük a tojást. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kávéskanállal kis halmokat teszünk, és 15 percre a sütőbe tesszük. Amikor szép barna, kivesszük kettévágjuk és a májas töltelékkel megtöltjük. A mini fánkokat levesbetétként kínáljuk.

Karácsonyi citromleves

  • 3 db citrom
  • 3 db tojás
  • édesítőszer, egész fahéj

A citrom levét és egy darabka fahéjat egy liter vízben felforralunk. A tojássárgákat jól kikeverjük és állandó kevergetés mellet a forrásban lévő levesbe öntjük. Végül levesestálba töltjük, édesítőszerrel édesítjük, a kemény habbá vert tojásfehérjéből evőkanállal galuskákat szaggatunk bele. Citromkarikával díszítjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 3
Heti: 18
Havi: 66
Össz.: 55 170

Látogatottság növelés
Oldal: Levesek
Mézes Mackó - © 2008 - 2024 - mezesmacko.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »